Förslag att alla ska välja skola

Alla föräldrar ska välja vilken skola deras barn ska gå i. Det kan leda till att barn skjutsas från stan till landsbygdsskolor. Det förslaget kom fram under LRF:s utfrågning av kommunpolitiker i Tuna.

Johan Rosén (L) fick mothugg på flera av partiets ståndpunkter om ekonomin, skolorna och att inte ens räddningstjänsten är fridlyst i parteits perspektiv. Övriga på bilden är fr.v Gudrun Brunegård (KD) Lars Johansson (V) och Helen Nilsson (S).

Johan Rosén (L) fick mothugg på flera av partiets ståndpunkter om ekonomin, skolorna och att inte ens räddningstjänsten är fridlyst i parteits perspektiv. Övriga på bilden är fr.v Gudrun Brunegård (KD) Lars Johansson (V) och Helen Nilsson (S).

Foto: Jimmy Karlsson

Tuna2018-08-23 20:31

Utfrågaren Åke Hammarskjöld pressade politikerna om kommunalrådsposten och vilka partier som vill bilda majoritet efter valet.

– Sannolikt blir nästa kommunalråd en kvinna. S, M och C har alla en kvinna på första plats, men med vem vill ni samarbeta? frågade han.

– Alliansen är vårt första alternativ, vi står varandra närmare. Men det förutsätter ett gott samarbetsklimat och inte tjafs och misstro som tidigare. Vi har ett fantastiskt bra samarbete med S och kan tänka oss att fortsätta med det också. Vi är heller inte främmande att sitta i opposition, hellre det än i en majoritet som inte känns bra, svarade Marie Nicholson (M).

– Viktigast för oss är att få igenom så mycket som möjligt av vår politik, så de som är villiga att komma överens med oss jobbar vi helst med. Och visst vore det spännande med en röd-grön majoritet någon gång, sade Helen Nilsson (S).

– Vårt mål i valet är att hamna i en majoritet, men tillsammans med vem svarar vi inte på nu, sade Ingela Nilsson Nachtweij (C) som satt i publiken.

Centern avslöjade även att Peter Karlsson, Dabbetorp, är partiets kommunalrådskandidat om Ingela Nilsson Nachtweij kommer in i riksdagen.

– Jag är nummer två på listan, men vi har ett stort och starkt lag, så jag är inte orolig. Men jag är beredd att bli kommunalråd, sade Peter Karlsson.

Politikerna påmindes förstås om den hätska skoldebatten. Nu avser ingen, förutom Liberalerna, att lägga ner någon landsbygdsskola som hålla kvalitén, eller om inte elever, lärare eller föräldrar lyfter frågan.

Hur ska vi kunna lita på er den här gången? undrade någon i publiken.

– Nästan hela Vimmerby reste sig och var arga, det utmanar vi inte igen. Och kom ihåg att vi lyssnade på folkopinionen och lät skolorna vara kvar. Vi hade kunnat lägga ner dem ändå, svarade Marie Nicholson som också lanserade ett förslag om aktivt skolval.

– Alla familjer ska välja vilken skola de vill att barnen ska gå i. Väljer många en landsbygdskola får vi se över om vi kan ordna skjuts från stan och dit.

Flera i publiken efterlyste konkreta förslag om hur politikerna ska utveckla landsbygden.

– Viktigt att fortsätta utvecklingsarbetet med invånare och föreningar och tillföra pengar till förslagen, sade Helen Nilsson.

Lindrigare strandskydd och hjälpa till genom krånglig byråkrati var förslag från KD, M och C.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!