Glöm vinprovningen - i Knastorp blir det örtprov

Marie Widén, doktor i botanik, har fritidshus i Tuna och har tidigare gästat grannarna i Knastorp. På fredag pratar hon örter - och håller i en örtprovning.
Marie Widén, doktor i botanik, har fritidshus i Tuna och har tidigare gästat grannarna i Knastorp. På fredag pratar hon örter - och håller i en örtprovning.

Vinprovning och chokladtester. Glöm det. I Knastorp blir det djupdykning i örter med botaniker Marie Widén. ”Alla har inte koll på kryddväxterna, det här blir spännande”, tror Kicki Willysson.

Tuna 22 juli 2020 22:00

När Kicki Willysson, som driver Knastorp Kaffe & Kultur tillsammans med sin man Tord Johansson, slängde ur sig frågan ”kan du inte komma och prata om din bok?” till sommargrannen Marie Widén, fick hon inte bara, trots superkort varsel, tummen upp utan också extra kunskapsbonus. Har man inte koll på skillnaden mellan oregano och basilika innan, lär man ha det efter fredagens örtprovning, då det finns chans till oregano och rosmarin till kaffet.

Marie Widén är doktor i systematisk botanik och har arbetat vid Lunds universitets botaniska trädgård. Hon har skrivit ett flertal böcker om växter.

– Marie är en fantastisk person, kunnig och pedagog ut i fingerspetsarna och väldigt engagerad. Min tanke var att hon skulle prata om sin bok ”Kryddor och kryddväxter från hela världen”, som hon skrev för några år sedan tillsammans med Lennart Engstrand. Det var hon som föreslog att vi skulle ha örtprovning också, det låter jätteintressant. Det är ingen anmälan, men det är förstås begränsat antal platser.

Vem tänker ni är intresserad av att prova örter?

– Folk är intresserade av kryddväxter och just nu är det ju helt rätt i tiden med blommande örter. Men alla har nog inte koll på hur de ser ut, luktar och smakar. Man känner kanske igen timjan, sedan finns det ju en hel massa annat. Vi har en liten kryddträdgård här i Knastorp, som vi kan använda till provningen, och Marie själv har fler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa