Pandemin var en förutsättning för att våga satsa

Älgarna tycks lyckliga och turisterna likaså. Virum Älgparks besökssiffror visar på en riktigt het säsong.

Jon och Sara Seberg driver Virum Älgpark sedan april 2021.

Jon och Sara Seberg driver Virum Älgpark sedan april 2021.

Foto: Carl Abrahamsson

Tuna2022-08-23 06:00

När paret Sara och Jon Seberg tog över väl inarbetade Virum Älgpark i april 2021 var det med viss ängslan. Mitt i pandemi och utan egentlig erfarenhet slog man till, något som visat sig vara rätt beslut. Man har tagit emot över 20.000 besökare hittills i år, att jämföra med 17 000 för hela 2021.

– Vi var oroliga för att göra misstag i början men det var som att pandemin nästan blev en förutsättning för att vi skulle våga satsa på det här, säger Jon Seberg. Det är svårt och ansvarsfullt att ta över något som är så framgångsrikt, men tack och lov var de förra ägarna oerhört hjälpsamma.

Då pandemi-restriktionerna avvecklades i Sverige gradvis under 2022, var det som att turisterna låg på lur och bevakade det hela.

– Ja, det kändes faktiskt som att folk bara satt och väntade på det, fortsätter Seberg.

– För plötsligt kom det massor av turister på en gång. Det kändes redan som att vi hade för mycket att göra även då. Och sedan blev det bara ännu mer!

Hur tänker ni vad gäller expansion av älgparken?

– Allt tar tid med djur men visst planerar vi nya saker, berättar Seberg. Inom en treårsperiod kommer det ytterligare älgverksamhet.

Den största utmaningen just nu är dock inte alla turister, menar Jon Seberg.

– Det viktigaste är att vi håller älgstammen frisk. Vi kommer byta till oss en ny tjurkalv i vinter för avel. Det är livsviktigt med de samarbeten som vi har med andra älgparker i Småland och även runt om i hela Sverige.

Jon Seberg guidar besökare in mot Safari-karavanen.
Jon Seberg guidar besökare in mot Safari-karavanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!