Det är fasligt kacklande i Össebo utanför Tuna.
– Jag hör på dem när de lagt ägg, säger Katawina Hultgren och kommer ut från hönshuset med två pinfärska, varma.
Enligt Jordbruksverkets senaste inventering från 2018 finns omkring 7,7 miljoner värphöns i Sverige. Kalmar och Kronobergs län tillhör de hönstätaste, med 1,2 miljoner. Mängden höns hos privatpersoner ökar och hönstrenden märks i bloggar och grupper på sociala medier.
– Man blir bara mer och mer intresserad och nyfiken ju mer man håller på med höns, och så smittar vi hönsmänniskor varandra, säger Katawina Hultgren.
För henne började det med lusten att konsumera ägg från djurhållning hon själv kunde kontrollera, långt från trängsel i industrihallar.
– Jag bor ju så jag kan ha både hönor och tuppar. Det började med fem hönor på Blocket, sedan köpte jag äggkläckningsmaskin, sen blev det kycklingar och sedan var jag fast.
Nu har hon 25 hönor, två tuppar och tio kycklingar. När vi hälsar på är äldsta kullen fem veckor, de yngsta dunbollarna två veckor.
Idag är hon mer än självförsörjande på ägg. Och har fått ett intresse som ger både avkoppling och glädje.
– Det är en avstressande hobby. Det roliga är att de har såna olika personligheter, och att man lär sig att förstå dem. Högsta hönset på den här gården är Kråkan, och hon är snäll, det finns en tydlig rangordning men turligt nog har jag ingen hackkyckling, för det mesta är de sams. När det är naturruvade kycklingar blir de snabbt accepterade i flocken. Skaffar jag nya släpper jag helst in dem på kvällen när det är mörkt, så de andra inte ser.
Hönorna levererar ägg i olika storlekar och nyanser. Och med vårljuset ökar produktionen.
– Ägg är gott, inte bara till påsk.
Den brokiga skaran fjäderfän med silkeshöns, Cream Legbar, Sussex, dvärgkochin och andra raser i salig blandning, släpps ut och många tar svängen förbi växthuset, där de kan få ge utlopp för sitt behov av att jord- och sandbada.
– De hjälper till i trädgården, på sitt sätt. Vi har kanske inte riktigt samma uppfattning om var de ska sprätta runt, men det är så kul att se hur de håller på. Och tuppen Yngve tar verkligen bra hand om sina damer. I somras kom han på att det ramlade ner mogna vindruvor från rankorna vid altanen, om han hoppade på gräsmattan. Då hade han bråttom att visa hönorna vad han kommit på. Fast han har väl sina baktankar, också.