Inga-Lisa, 85, om krisen inom ambulansen: "Katastrof"

Resursbrister hos ambulansen skapar oro hos de som bor långt från tätorten. "Det är oroväckande", säger 85-åriga Inga-Lisa Lindblad.

Inga-Lisa Lindblad, 85 år gammal, bor 20 minuter från Tuna och enligt henne är det katastrofalt att man i dagsläget inte kan räkna med att ambulansen kommer i tid om man blir akut sjuk. "Det är ett orosmoment", säger hon till Vimmerby Tidning.

Inga-Lisa Lindblad, 85 år gammal, bor 20 minuter från Tuna och enligt henne är det katastrofalt att man i dagsläget inte kan räkna med att ambulansen kommer i tid om man blir akut sjuk. "Det är ett orosmoment", säger hon till Vimmerby Tidning.

Foto: Michael Nordin

Tuna2024-02-28 11:00

Inga-Lisa Lindblad, 85 år, bor i Erikslund utanför Tuna. Håller man hastigheten på småvägarna handlar det om en bilresa på ungefär 20 minuter till Tuna. Till både Vimmerby och Hultsfred har Inga-Lisa cirka 40 minuter.

– Det är ett orosmoment när man bor så långt ut i skogen, om man blir sämre och behöver ambulansen, säger hon till Vimmerby Tidning. 

Vimmerby Tidning har i flera publiceringar lyft ambulansens utmaningar. "Blir du akut sjuk i Vimmerby eller Hultsfreds kommun är det inte säkert att det finns en ambulans inom rimligt avstånd", skriver ambulanspersonalen själva i en insändare.

– Det är ju katastrof, säger Inga-Lisa Lindblad.

Har du behövt åka ambulans någon gång?

– Ja, det har jag. Ett par gånger. Då kom de väl ganska så kvickt men jag bor ju som sagt ett bra stycke från Vimmerby. Det beror ju också lite på vad man är för sjuk hur stor roll som tiden spelar.

undefined
Inga-Lisa har bott i Erikslund utanför Tuna i 68 år och har inga planer på att flytta på sig, trots beskedet om resursbrister inom ambulansen. "Det ska sparas och sparas överallt men man hoppas ju att det hämta sig lite", säger hon.

Hur känns det för dig att ambulansen kanske inte kan komma i tid?

– Det är oroväckande. Det ska finnas tillgängligt, inte minst för oss som arbetat hela våra liv och betalat skatt. Då borde man kunna få lite bekvämligheter när man blir äldre, men det ska sparas och sparas överallt. 

Att flytta för trygghetens skull är dock inte ett alternativ för 85-åringen.

– Det är ju meningen att det inte ska vara något folk på landsbygden, känns det som, men jag flyttar inte in till Vimmerby överhuvudtaget. Det vill jag inte för jag har bott härute i 68 år och jag trivs. Jag hoppas att jag får sluta här ute, brukar jag säga, säger hon.

undefined
Ambulanspersonalen i Vimmerby befinner sig i tufft läge. Dels har chefen nyligen valt att sluta och i en insändare ryter personalgruppen ifrån och menar att en lösning på problemen med bemanningen och schemat krävs snarast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!