Utter hittad påkörd i kommunen

Vid 13-tiden på tisdagen hittades en utter påkörd på Vimmerbyvägen i Tuna. Händelsen har resulterat i en polisanmälan.

Det är sällsynt att polisen får in anmälningar om påkörda uttrar.

Det är sällsynt att polisen får in anmälningar om påkörda uttrar.

Foto: TT

Tuna2022-12-27 16:04

– Det är en utter som blivit påkörd. Vi får in uppgiften 13.11. Men den som ringer in har bara sett uttern. Olyckan ska ha skett tidigare, berättar Filip Annas, presstalesperson polisregion Syd, under tisdagseftermiddagen. 

Det är andra gången under 2022 som en utter blivit påkörd i kommunen. Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet blev en utter påkörd den 30 september på riksväg 34, i höjd med Södra Vi. 2021 skedde två olyckor med utter i Vimmerby, på Älåkragatan och Östra Tullportsgatan. 

– Det är inte ofta vi får in trafikolyckor med utter. Jag har själv aldrig sett det tidigare. Uttern kommer att tas i beslag och föras till polishuset, säger Filip Annas. 

Händelsen har resulterat i en polisanmälan. 

– Vi har fått in en förseelse mot jaktlagen. Det finns ingen misstänkt i ärendet, men det är att någon har kört på en utter och inte anmält det. Eftersom det är anmälningsskyldighet på det blir det en anmälan, säger Susanne Hafström vid polisen i Västervik.

Eftersom arten utter tillhör statens vilt kommer den sedan skickas till Naturhistoriska riksmuseet för undersökning. 

Statens vilt

Ett antal däggdjur och fåglar med särskilt högt naturvärde ingår i statens vilt. Om de påträffas döda i naturen, ska det rapporteras till Polisen för transport till Naturhistoriska riksmuseet.

På Naturhistoriska riksmuseet genomgår varje djur en grundlig undersökning innan de sparas som organ- och vävnadsprover i museets miljöprovbank. Djuren kan också sparas som skinn, skelett eller DNA-prov i de vetenskapliga samlingarna.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!