Mötet med älgarna i Virum lockar besökare oavsett väder

Älgsafari ger den som inte sett en livs levande älg tidigare i sitt liv, eller blivit pussad av en har här sin chans.

Besökaren Judith Langer från Bielefeld i Tyskland matar en älg i parken.

Besökaren Judith Langer från Bielefeld i Tyskland matar en älg i parken.

Foto: Sven Vejde

Tuna2023-08-01 10:05

Redan vid 10-tiden kommer de första turisterna farandes till Virum älgpark utanför Tuna, för att borda den första färden med ett slags större skansentåg. Nio stycken ombygda TTP 16 vagnar från det militära. Med bänkar främst men också takräcken, som på en fullrustad Land Roover för safari i Afrika, äntrar turisterna vagnarna.

Det är tredje sommaren för ägarna Jon och Sara Seberg. De tog över anläggningen 2021. Pandemieffekterna med få besökare första säsongen gav de lite andrum att starta upp det hela i full skala. Nu rullar det på.

– Förra året hade vi 24.000 besökare, berättar Jon Seberg. Företaget omsatte förra året 6 miljoner kronor enligt senaste bokslutet. Det är mest danskar, holländare, svenskar och så klart tyskar som kommer.

– I Tyskland har vi inga riktiga skogar, berättar Judith Langer från Bielefeld i norra Tyskland. Det här är lite som i julfilmerna.

De flesta sätter sig i vagnarna medan andra sätter sig på taket. Innan avfärd håller Jon Seberg en liten lektion i vad man får göra och inte göra för att inga olyckor skall ske. Det hela är lite som en teaterföreställning med Jon i huvudrollen. Det görs med humor och lockar lätt till skratt. En stilsäker älguppa skulle man kunna kalla det. Förhållningsreglerna är enkla; sitt kvar i vagnarna, var inte rädda och mata älgarna med de utdelade råa potatisbitarna.

– Stoppa en potatisbit i munnen så kan ni få en mjuk och lite våt älgkyss om ni vågar. Var inte rädda, älgarna har inga tänder i överkäken, säger Jon Seberg.

Vi åker långsamt fram. Dragna av en traktor. När vi kommer in den stora inhägnaden kommer älgarna genast fram. Helt klart vet de vad som vankas. Rå potatis skurna som pommes frites. De kommer ända fram till vagnen och sticker in sina huvuden.

– Älgarna tycker nog att det är som ett McDonalds, säger Jon Seberg och drar ner en skrattsalva.

Och det är nog en bra liknelse. Småbarnen skriker och fnittrar förtjust om vartannat. Även de vuxna är tagna av den totala närhet man har till älgarna. En tysk man stoppar en råpotaisbit i munnen och sticker fram huvudet älgen. Raskt och helt professionellt suger älgmulen åt sig potatisbiten. En klockren älgkyss.

– Pretty cool, säger Daniel Richter från Hannover.

– Det var mjukare än vad jag förväntade mig!

Jon Seberg är en av ägarna till Virum Älgpark utanför Tuna.
Jon Seberg är en av ägarna till Virum Älgpark utanför Tuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!