Öppnar restaurang i Tuna

I 20 år har Caroline Fungmark drömt om att öppna restaurang. Nu väljer hon att satsa i Tuna.

Caroline Fungmarks restaurangdröm går i uppfyllse vid hemmet i Tuna.  "Att folks ska komma hit och trivs, det är största utmaningen tror jag."

Caroline Fungmarks restaurangdröm går i uppfyllse vid hemmet i Tuna. "Att folks ska komma hit och trivs, det är största utmaningen tror jag."

Foto: Elin E Elmström

Tuna2019-05-17 18:30

Caroline Fungmark sitter i sin dröm. En påbyggnad på hemmet i Tuna inrett med bord, stolar och porslin. Nu i helgen kommer det för första gången sitta gäster i lokalen och det har börjat röra sig fjärilar i magen.

– Det är klart att det är pirrigt. Att allt ska fungera och så. Jag hinner nog inte göra klart allt till på söndag. Men förra året hade vi bara ett tält på tomten och folk kom ändå.

Att ha sin egen restaurang och café är en dröm som sträcker sig långt bak i tiden.

– Jag var med om en olycka för 20 år sedan och det var efter den som jag började drömma om att öppna Ellens Äppelställe. När saker och ting händer i livet kan det vara att man måste börja klättra upp för den där stegen igen och det kan ibland vara lite trögt. Livet är ju så ibland. Det tog lite tid och skolan var räddningen. Jag utbildade mig till kock och hade jag förmånen att få vara med lite med kocklandslaget under tiden jag pluggade. Jag fick lära mig mycket.

Sedan dess har att baka och laga mat för allmänheten är inte något som är nytt för Caroline. Under de senaste åren har hon bland annat bakat för Virum Älgpark och haft Ellens Äppelställe på Gottes Lada.

– All mat och kakor går mellan magen och hjärtat. Ska en laga mat så ska man laga med hjärtat, kunna tillföra det där lilla extra som behövs i grytan. Man kan inte gå dit och bara tycka att det är lite roligt utan det hänger på att gästen ska komma tillbaka.

Att Caroline vågar satsa i en litet samhälle som Tuna ser hon som självklart.

– Man kan inte sätta sig stilla bara för att man bor i Tuna. Sedan är det ju så att jag som är här ute kan inte slås med restaurangerna i Vimmerby. Men jag tänker att det är en utflykt och folk kanske behöver det här lilla lugna oasen, det är en så stressig värld vi lever i. Jag är inte nervös över att det ska komma för få. Det får jag ta då, om det händer.

Hur ser du på den konkurrens som finns i Tuna?

– Jag tror ju att ju mer vi har i Tuna desto fler besökare får vi. Jag tänker inte att jag ska konkurrera ut de andra utan jag tror att vi kommer att ha olika kunder. En del vill ha det, andra är sugna på något annat. Jag vill tänka på det positivt, skulle jag tänka negativt skulle jag inte göra det här.

Är du förbered på utmaningarna?

– Jag och min man har haft företag så länge att vi vet att det finns både fördelar och nackdelar. Att driva företag är inte bara en dans på rosor utan man måste ta sitt eget ansvar. Det är jättemycket jobb som måste läggas ner för att det ska fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!