Terrängen gjorde branden utanför Tuna svårsläckt

Under torsdagen var räddningstjänsten är fortfarande på plats vid branden utanför Tuna. "Elden går ner på djupet när den får ligga ett tag", säger Ola Ståhlgren på räddningstjänsten i Vimmerby.

På torsdagsförmiddagen pågick fortfarande eftersläckningsarbetet i skogen utanför Tuna. Manskapet har arbetat hela natten med släckningsarbetet.

På torsdagsförmiddagen pågick fortfarande eftersläckningsarbetet i skogen utanför Tuna. Manskapet har arbetat hela natten med släckningsarbetet.

Foto: Jimmy Karlsson

Tuna2022-08-18 11:25

Sent på onsdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand utanför Tuna, i närheten av Flohult. En brand som på grund av terrängen visade sig bli svårsläckt. 

– Som mest hade vi 30 man på plats. Vi vill gå på starkt så att det inte blir de här gigantiska bränderna. Det är strategin nu under den riskfyllda perioden vi har, berättar Ola Ståhlgren.

undefined
Totalt har cirka 1,5 hektar brunnit i skogen. Terrängen beskrivs som svår och eländig med berg och höjdskillnader av räddningstjänstens manskap.

Helikoptrar fick sättas in och hjälpa till med släckningen av det cirka 1,5 hektar stora området. Brandmännen kämpade med lågorna. Sent på kvällen ansågs branden tillslut vara under kontroll. 

– Det var en person som har en mark i närområdet som upptäckte branden. Troligtvis började det med ett blixtnedslag och sedan har elden spridit sig. Terrängen är väldigt kuperad och eländig uppe på höjden. Det är mycket berg och blandskog. Då är det svårt att komma åt och släcka ner ordentlig. Det blir att elden går ner i rotsystemen och blossar upp hela tiden. 

Vattenspridare sattes igång under nattens timmar och fyra personer var på plats för att kontrollera att elden inte blossade upp igen. Under morgontimmarna på torsdagen sattes åtta personer in för att slutföra eftersläckningsarbetet.

– Vi släckte ner så gott vi kunde innan mörkret föll på igår. Sedan bygde vi upp ett sprinklersystem som har gått hela natten. Vi hade två personer som körde tankbil och två som bevakade vårt system så att det inte blossade upp. Vi bytte personal här klockan sju. Så nu kommer vi traditionellt gå och eftersläcka tills att vi kommer så långt att vi kan lämna över till markägaren. Vid middagstid har vi förhoppningsvis kommit så långt. 

undefined
Ola Stålgren på brandplatsen utanför Tuna på torsdagsförmiddagen. "Vi hade hjälp av att det ändå var vindstilla under släckningsarbetet och helikoptrarna som vattenbombade betydde också mycket för att få bukt med branden."

Ola Ståhlgren menar att det gäller att få vattnet att tränga djupt ner i marken för att få bukt med det sista av branden.

– Det räcker inte att spruta vatten på ytan. Utan vi måste med högt tryck spruta vatten rakt ner i marken med våra strålrör, och låta det rotera där. Annars blossar det upp igen. Så får vi nu hoppas att det inte blir ytterligare bränder. Risken är stor efter åskoväder. Ibland tar det ett par dagar innan det blossar upp.

Vad händer om det blir flera bränder samtidigt i kommunen?

– Vårt ledningssystem styrs från Jönköping. De ombesörjer resurser. Så det behöver vi tänka så mycket på. Behöver vi resurser så kommer vi få resurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!