Så påverkas orten: "Jättetråkigt är det"

I Tuna finns flera verksamheter inom besöksnäringen. Försäsongen stannade av helt för de flesta när corona-utbrottet var ett faktum.

"Man får hoppas på det bästa, man behöver inte ha hundra gäster." säger Caroline Fungmark som driver Ellens Äppelställe.

"Man får hoppas på det bästa, man behöver inte ha hundra gäster." säger Caroline Fungmark som driver Ellens Äppelställe.

Foto: Sofie Olsson

Tuna2020-05-23 07:00

Tjustbygdens järnvägsförening trafikerar smalspåret mellan Västervik och Hultsfred. En av stationerna som trafikeras är Tuna station. Trots en dålig försäsong kommer man att köra sin sommartrafik.

– Vi räknar med att köra som vanligt enligt tidtabell. Men vi kommer köra med mer fordon så att det inte blir så trångt ombord, säger Daniel Niklasson som är trafikansvarig på föreningen.

Försäsongen brukar innebära gruppresor och resor till olika evenemang. Men i år har det mesta ställts in, ett stort ekonomiskt tapp. Det gör att en del långsiktigt underhållsarbete får skjutas på framtiden.

– Vi har ett tapp på i storleksordningen minst 200 000 kronor hittills.

På andra sidan järnvägen vid Tuna torg har Tunas intresseförening sin ställplats för campande besökare. 

– Vi har faktiskt nu i april haft mer gäster än vad vi hade förra året. Så vi hoppas att det fortsätter så, säger Lena Larsson, ordförande. 

Man hoppas på en bra sommar.

– Fortsätter det som det har börjat nu så kommer vi gå runt i år i alla fall, säger hon.

Om man följer järnvägen ett stenkast bort så hittar man Ellens Äppelställe som drivs av Caroline Fungmark.

– Jag har tänkt att öppna senare i juli, då får vi se om de är redo och törs åka ut.

En viktig del i hennes verksamhet är catering och där har konsekvenserna av corona-krisen märkts tydligt.

– Jag har haft jättemycket på cateringsidan men allt har ju blivit inställt. Det är inte bra för ekonomin. Det handlar inte om tusen kronor utan det handlar om betydligt större siffror.

Mitt i all osäkerhet hittar Caroline Fungmark ändå nya idéer och projekt som en lekpark för barn och måleri. 

I Flohult driver Lars Johansson Skogens Honungscafé som öppnade för gäster för drygt en vecka sedan. 

– Det har varit svårt att bestämma hur man ska göra, och veta hur man ska våga anställa och sådär. Jag räknar väl med en halvsäsong så att säga, det är ungefär så jag planerar. 

Effekterna av corona har allra tydligast märks av när det kommer till biodlingen.

– Framförallt har jag blivit väldigt påverkad för biodlingen för att jag inte får tag på material som skulle komma ifrån Europa. Därför är det lite kris både ekonomiskt och att få ihop grejerna, säger han.

Knastorp Kaffe & Kultur såg fram mot sitt femte år och en bra sommar innan corona slog till.

– Vi hade bokningar och det här hade blivit en väldigt bra sommar, det hade blivit bästa sommaren rent ekonomiskt, säger Kicki Willysson.

Nu skjuter de på sin öppning.

– Vi avvaktar på det för att jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Vårt ställe är ju inte riktigt takeaway utan det är att komma och vara i miljön, säger hon. 

– Jättetråkigt är det. Men samtidigt så är jag positivt lagd. Man tänker att nu är det ju som det är, och då har jag passat på att göra massa andra saker, säger Kicki Willysson. 

Alldeles i närheten finns Vimmerby Stugby.

– Mars, april var totalkört och maj också kan vi säga. Det är i stort sett bara avbokningar. Juni var fullbokat och det är väl 50 procent avbokat där. Sen resten av sommaren vet vi inte något om än, det ser väl rätt så bra ut, säger Ingvar Källåker. 

Precis som för många andra leder krisen till ett ekonomiskt tapp, men det är ingen katastrof menar Källåker.

– Ja, visst är det ett ekonomiskt tapp men just för vår del är det ingen katastrof, det ska jag inte säga. Vi får hoppas att vi kan ta igen det i slutet på säsongen. 

Med 50 betalande gäster på ställplatsen i april hoppas Lena Larsson, ordförande i Tuna intresseförening att sommaren ska bli bra, trots corona-krisen.
Med 50 betalande gäster på ställplatsen i april hoppas Lena Larsson, ordförande i Tuna intresseförening att sommaren ska bli bra, trots corona-krisen.
Turismnäring i Tuna

Vimmerby Stugby uppger att man haft flera avbokningar under våren, men beskriver inte läget som katastrof utan hoppas att man tar igen det längre fram på säsongen.

Knastorp Kaffe och Kultur skjuter på öppningen.

Tuna Intresseförenings ställplats har haft mer gäster i april månad än i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!