Tjustbygdens jÀrnvÀgsförening trafikerar smalspÄret mellan VÀstervik och Hultsfred. En av stationerna som trafikeras Àr Tuna station. Trots en dÄlig försÀsong kommer man att köra sin sommartrafik.
â Vi rĂ€knar med att köra som vanligt enligt tidtabell. Men vi kommer köra med mer fordon sĂ„ att det inte blir sĂ„ trĂ„ngt ombord, sĂ€ger Daniel Niklasson som Ă€r trafikansvarig pĂ„ föreningen.
FörsÀsongen brukar innebÀra gruppresor och resor till olika evenemang. Men i Är har det mesta stÀllts in, ett stort ekonomiskt tapp. Det gör att en del lÄngsiktigt underhÄllsarbete fÄr skjutas pÄ framtiden.
â Vi har ett tapp pĂ„ i storleksordningen minst 200 000 kronor hittills.
PÄ andra sidan jÀrnvÀgen vid Tuna torg har Tunas intresseförening sin stÀllplats för campande besökare.
â Vi har faktiskt nu i april haft mer gĂ€ster Ă€n vad vi hade förra Ă„ret. SĂ„ vi hoppas att det fortsĂ€tter sĂ„, sĂ€ger Lena Larsson, ordförande.
Man hoppas pÄ en bra sommar.
â FortsĂ€tter det som det har börjat nu sĂ„ kommer vi gĂ„ runt i Ă„r i alla fall, sĂ€ger hon.
Om man följer jĂ€rnvĂ€gen ett stenkast bort sĂ„ hittar man Ellens ĂppelstĂ€lle som drivs av Caroline Fungmark.
â Jag har tĂ€nkt att öppna senare i juli, dĂ„ fĂ„r vi se om de Ă€r redo och törs Ă„ka ut.
En viktig del i hennes verksamhet Àr catering och dÀr har konsekvenserna av corona-krisen mÀrkts tydligt.
â Jag har haft jĂ€ttemycket pĂ„ cateringsidan men allt har ju blivit instĂ€llt. Det Ă€r inte bra för ekonomin. Det handlar inte om tusen kronor utan det handlar om betydligt större siffror.
Mitt i all osÀkerhet hittar Caroline Fungmark ÀndÄ nya idéer och projekt som en lekpark för barn och mÄleri.
I Flohult driver Lars Johansson Skogens Honungscafé som öppnade för gÀster för drygt en vecka sedan.
â Det har varit svĂ„rt att bestĂ€mma hur man ska göra, och veta hur man ska vĂ„ga anstĂ€lla och sĂ„dĂ€r. Jag rĂ€knar vĂ€l med en halvsĂ€song sĂ„ att sĂ€ga, det Ă€r ungefĂ€r sĂ„ jag planerar.
Effekterna av corona har allra tydligast mÀrks av nÀr det kommer till biodlingen.
â Framförallt har jag blivit vĂ€ldigt pĂ„verkad för biodlingen för att jag inte fĂ„r tag pĂ„ material som skulle komma ifrĂ„n Europa. DĂ€rför Ă€r det lite kris bĂ„de ekonomiskt och att fĂ„ ihop grejerna, sĂ€ger han.
Knastorp Kaffe & Kultur sÄg fram mot sitt femte Är och en bra sommar innan corona slog till.
â Vi hade bokningar och det hĂ€r hade blivit en vĂ€ldigt bra sommar, det hade blivit bĂ€sta sommaren rent ekonomiskt, sĂ€ger Kicki Willysson.
Nu skjuter de pÄ sin öppning.
â Vi avvaktar pĂ„ det för att jag vet inte riktigt hur det ska gĂ„ till. VĂ„rt stĂ€lle Ă€r ju inte riktigt takeaway utan det Ă€r att komma och vara i miljön, sĂ€ger hon.
â JĂ€ttetrĂ„kigt Ă€r det. Men samtidigt sĂ„ Ă€r jag positivt lagd. Man tĂ€nker att nu Ă€r det ju som det Ă€r, och dĂ„ har jag passat pĂ„ att göra massa andra saker, sĂ€ger Kicki Willysson.
Alldeles i nÀrheten finns Vimmerby Stugby.
â Mars, april var totalkört och maj ocksĂ„ kan vi sĂ€ga. Det Ă€r i stort sett bara avbokningar. Juni var fullbokat och det Ă€r vĂ€l 50 procent avbokat dĂ€r. Sen resten av sommaren vet vi inte nĂ„got om Ă€n, det ser vĂ€l rĂ€tt sĂ„ bra ut, sĂ€ger Ingvar KĂ€llĂ„ker.
Precis som för mÄnga andra leder krisen till ett ekonomiskt tapp, men det Àr ingen katastrof menar KÀllÄker.
â Ja, visst Ă€r det ett ekonomiskt tapp men just för vĂ„r del Ă€r det ingen katastrof, det ska jag inte sĂ€ga. Vi fĂ„r hoppas att vi kan ta igen det i slutet pĂ„ sĂ€songen.