Husen räcker inte till när invånarna blir fler

Folkmängden minskar i Vimmerby kommun. Men i Tuna går utvecklingen åt motsatt håll. Där ökar invånarantalet klart mest i kommunen. Så mycket att husen inte räcker till.

Therese Örnborg  blev Tunabo för kärlekens skull för 18 år sen. Nu jobbar hon för att fler ska flytta till Tuna och hon gläds över befolkningssiffrorna för förra året då Tuna ökar mest i procent i hela kommunen.

Therese Örnborg blev Tunabo för kärlekens skull för 18 år sen. Nu jobbar hon för att fler ska flytta till Tuna och hon gläds över befolkningssiffrorna för förra året då Tuna ökar mest i procent i hela kommunen.

Foto: Arkiv

Tuna2023-02-27 20:00
undefined
Naturen är jätteviktig. Fler vill bo på landet och kanske odla mer själva nu" säger Therese Örnborg i Tuna Intresseförening.

– Det är fler förfrågningar om bostäder än vad det finns lediga hus att köpa eller hyra, så vi hade säkert kunna öka ännu mer, säger Therese Örnborg som jobbar med inflyttningsfrågor i Tuna Intresseförening.

Plus 16 invånare blev det i Tuna under 2022. Det kanske inte låter så mycket, men i procent är ökningen 2,9 procent. Om kommunen i sin helhet ökat 2,9 procent hade det inneburit 451 fler kommuninvånare. Nu blev det 25 minus sammanlagt.

Det visar färska uppgifter från statistiska centralbyrån. Minskningen består främst av underskott mellan födda och döda. 

Kommunen tappar också invånare till övriga Sverige utanför Kalmar län, men från länet och från utlandet har fler flyttat in än ut.

På församlingsnivå är det en hel del variationer i folkmängden. Södra Vi-Djursdala församling, där också Gullringen ingår, tappar 34 invånare, Rumskulla -16, Locknevi -11 och Pelarne -1.

Frödinge ökar med en person. Vimmerby församling, där också Storebro är inräknat, ökar med 18 personer, högre antal än Tuna men i procent blir det 0,18 i ökning. Sen då Tuna som ökar med 16, eller plus 2,9 procent om man så vill. Det innebär att Tuna församling nu har 687 invånare.

undefined
Ulrica Wall är aktiv i Tuna Intresseförening och gläds över nyheten att Tuna växer mest av alla orter utanför tätorten. "Det är det vi vill, både landsbygden och san behöver öka. Vimmerby kommun har så mycket att ge" säger hon.

Siffrorna är glädjande nyheter för Therese Örnborg och Ulrica Wall som båda är med i intresseföreningen som bland annat jobbar aktivt med inflyttning till bygden.

– Det är ju det vi vill, inflyttningen behöver öka både till landsbygdsorterna och till stan. Vimmerby kommun har så mycket att ge, säger Ulrica Wall.

Föreningen har bland annat drivit ett "ödehus-projekt" för att få fram fler tillgängliga bostäder i Tuna.

– Vi har kontaktat ägare till obebodda fastigheter och hört om de vill sälja eller hyra ut, och det har gett en del respons. Vi har också haft möten med kommunen för att försöka få fram villatomter att bygga på, säger Therese Örnborg.

undefined
Tuna torg, är en central punkt i samhället och bygden som ökade invånarantalet mest procentuellt sett i Vimmerby i fjol.

 Vad är det som gör Tuna intressant att bo i?

– Vi har gott rykte och bra sammanhållning och hittar på många roliga saker, säger Ulrica Wall.

– Vi har affär, bank, förskola och skola med behöriga lärare, fyller Therese Örnborg i.

 Hon är själv inflyttare till Tuna.

– Jag träffade kärleken när jag läste på restaurangutbildningen i Vimmerby och han sa att han aldrig skulle flytta utanför Tunas gränser, så det var bara för mig att flytta dit och det har jag aldrig ångrat. Jag stortrivs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!