Succé för ovanliga mat-satsningen på landsbygden

I början av sommaren startades företaget Crêpe Ohoj på landsbygden utanför Tuna. En satsning som entreprenör Anton Alm berättar har gått bättre än förväntat.
– Jag har nog stekt över 2500 crêpes i alla fall. Det är många pannkakor, det kunde man inte tro innan, säger han.

En blind satsning på crepes gick bättre än förväntat. Sedan starten har Anton Alm gräddat tusentals crepes vid hemmet i Vibo och ute på marknader. På bild står han och Elin Israelsson med Crêpe Ohoj- vagnen på Lönneberga mat och hantverk.

En blind satsning på crepes gick bättre än förväntat. Sedan starten har Anton Alm gräddat tusentals crepes vid hemmet i Vibo och ute på marknader. På bild står han och Elin Israelsson med Crêpe Ohoj- vagnen på Lönneberga mat och hantverk.

Foto: Jimmy Larsson

Tuna2024-10-27 06:00

Hösten har anlänt och Anton Alm kan summera första sommarsäsongen med crêpe-vagnen. Sedan starten i maj har totalt tusentals crêpes tillagats och sålts.

– De har varit en jättebra sommar. Men folk har hittat ut hit till ingenstans. Jag har haft att göra från öppning till stängning. Det går inte att steka så mycket fler pannkakor på en man, säger han och berättar att det hela har varit lite av en blind chansning. 

– Att jag vågade satsa var kanske för att jag inte hade gjort något research eller marknadsundersökning. Att jag slängde mig rakt ut utan att veta något. Det kanske var lika bra. Då blir man inte lika stressad, utan det blev som det blev, och det blev ju bra. 

undefined
"Hela grejen är spontan", berättar Anton Alm om satsningen på crêpes.

I snitt har han haft öppet två dagar i veckan vid hemmet som han delar med sambon Elin Israelsson och barnen Folke, 5 år, och Truls, 1 år, i Vibo. 

– Jag trodde att jag skulle behöva åka ut mycket mer och stå på marknader, speciellt första året, men det har rullat på. Det har varit skönt att kunna var hemma eftersom jag har små barn. Här har jag haft öppet ganska mycket, men lite beroende på väder. Jag har inget tak så det har blivit lite spontant att det bestämts ett par dagar innan beroende på prognosen.  

Att det skulle gå så pass bra som det gjort berättar Anton Alm var oväntat.

– Jag hade ingen förväntning alls egentligen. Men vi trodde nog inte att det skulle gå så bra som det gjort. Det har verkligen varit kul. Så jag tänker att jag kommer att fortsätta med det tills jag tröttnar. Än så länge är det kul och jag tycker att crêpes är väldigt gott. Men jag har förätit mig på det några gånger under sommaren. Det blir alltid lite smet över så det har blivit en hel del pannkakor själv och till familjen. 

undefined
"Det är mycket utmaningar för allt har varit nytt", berättar Anton Alm som tidigare bland annat jobbat på sågen i Hällerum.

Vad har varit största utmaningen?

– Det är mycket som varit utmanande eftersom det är nytt, som byråkrati, tillstånd och bokföring. Jag har inte gjort något liknande innan så jag har fått lära mig mycket från grunden. Sedan blir jag lätt stressad. Jag har inte jobbat inom restaurang innan så jag är inte van och får dåligt samvete när det blir lång kö. Så jag får kämpa mycket med mig själv, försöka lugna mig och fokusera på det jag håller på med.

Hur har efterfrågan varit här på hösten?

– Nu hade jag öppet i helgen och då fick jag en stor beställning från en tysk kör som var och sjöng i kyrkan. Men annars var det ganska lugnt. Det känns som att det verkligen har lugnat ner sig. Nu får jag nog tänka på att åka runt mer, det blir väl en del julmarknader. Men vi kommer ha lite öppet här under höst och vinter också med lite eldar, kanske lite saffranscrêpes till jul och sånt gott. 

undefined
"Crêpe med rostbiff, kapris och bea har varit mest poppis och de med kantareller här på slutet", berättar Anton Alm.

Hur går det ekonomiskt?

– Vi har börjat gå i vinst men än plockar jag inte ut någon lön utan investerar det i företaget igen. Så det är lite knapert men min sambo har börjat jobba heltid så jag är hemma med barnen i veckorna och jobbar med det här på helgerna.

Vad har du för framtidsvision?

– Tanken är att fokusera främst på barnen, och sedan på creperiet och lite på odling i egna trädgården. Jag tar det som det kommer. Jag har nog alltid varit lite så i livet och planerar inte så lågt fram. Men tanken är att göra det här och så får vi se om det blir en lokal så småningom. Jag trivs väldigt bra med att jobba för mig själv så det vill jag gärna fortsätta med.

undefined
Under hösten och vintern kommer vagnen hållas öppen och det området kommer att göras om med bland annat eldar. "Vi finns också tillgängliga för event och sådant. Vi var iväg på ett bröllop med vagnen i somras som blev jättebra", berättar Anton Alm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!