När Lizette Olofsson, uppvuxen i Mariannelund, och Anton Källåker, uppvuxen i Tuna, valde att lämna Stockholm där de bott i många år, blev det också ett livsstilsskifte.
Från lägenhet på Söder i Stockholm till landbygdsliv på gården i Stolpetorp, som varit Antons barndomshem. För Antons del från trygg anställning till egenföretagare – i och med flytten tog de också över Vimmerby stugby med totalt sju stugor och 35 bäddar och fest- och konferenslokalen Gottes lada efter Antons föräldrar. Lizette har fortfarande kvar sitt jobb som jurist i Stockholm.
Hur det gått?
– Bra. Jättebra faktiskt. Stuguthyrningen rullar på och nu är vi sugna på att utveckla verksamheten i Gottes lada, där vi redan haft en hel del privata inbokningar, konferenser och härliga samarbeten med Knastorp kulturcafé. Vi har tre inbokade event i vår, det kommer också att bli teater och Anton kör HLR-kurser som vi vet att det finns ett stort behov av, säger Lizette Olofsson.
Först ut är boksamtal den 9 februari. Då kommer Pekka Mellergård, tidigare bosatt i Mariannelund, för att prata om sin uppmärksammade bok ”Hur kunde det gå så här långt? En essä om trumpismen och den nya högerkristendomen”. I april blir det konstsamtal, när Ashik Zaman, konstnärlig ledare och curator på SKF/Konstnärshuset i Stockholm pratar om konst i det offentliga rummet: ”Vad får visas – och vem bestämmer?”
– Vi har en stor passion för samhälls- och kulturfrågor, så det är inom det spannet vi har planerat in de här eventen. Vi har bokat in ett till, i mars, ett samarbete, men det vill jag inte gå ut med än. Men vi håller oss till samma tema. Demokrati och samhällsengagerade samtal, och kulturevent, som teater.
Vilken målgrupp riktar ni in er på?
– Målgruppen är väl egentligen alla som tycker att demokrati och samhällsfrågor är intressant, vilket jag hoppas är i princip alla. Jag har varit på ganska mycket olika kulturevent sedan vi flyttade hem och tycker väl att medelåldern på dessa arrangemang är förhållandevis hög. Så jag hoppas kunna piska igång den lite yngre generationen.
Hur ska ni locka yngre?
– Vi har två småbarn och vet att kvällstid kan vara stökigt med läggning och hela proceduren. Så därför lägger vi eventen på söndagar ”klockan mitt på dagen”. Vi tänker också att det är något nytt, kanske lockar det en yngre målgrupp.
Ni kunde ha valt något ”lätt”, som ni på förhand vet drar folk. Men ni väljer det ni själva brinner för?
– Kul att du säger det, för så känner vi verkligen. Vi gör inte de här eventen för att bli rika, vi gör det för att vi brinner för demokrati och samhällsengagerade samtal och möten mellan människor. Det ska inte vara ett så stort steg till de här samtalen tycker vi och därför välkomnar vi folk hit. Men vi har fått frågan ”när blir det pubkväll?”
Vad svarar ni då?
– Det blir inte i närtid i alla fall. Dels passar det inte vårt småbarnsliv, dels är det det här vi vill satsa på just nu och vi hoppas att alla, inte bara från Vimmerby utan även runtomkring, har ett öppet sinne och tycker att det verkar kul.
Pekka Mellergårds bok har fått bra recensioner och Alf Svensson, tidigare partiledare för KD, har skrivit: ”Jag är djupt imponerad av Mellergårds analyser. Han upplyser och öppnar garderober. Därinne hänger megakyrkors och tv-predikanters malätna och trasiga skrudar, och där står högerpopulisternas illaosande kängor. Jag tror att boken hjälper oss att vädra ut och ödmjukt söka Sanningen.”
– Att vi tar hit Pekka är för att jag för det första tycker att boken är jättebra, och Pekka är en intressant och kunnig person. Dessutom tror jag vi var många som nästan garvade åt Donald Trumps kandidatur 2016, men sedan har vi inte haft lika kul åren som följt, och jag tror att många är smått förundrade över att en sån som han kan vara en av världens mäktigaste män. Samtidigt som hans fanclub består faktiskt av kristna till stor del, och hur kommer det sig, det är ändå en viktig fråga att ställa sig.
Lizette säger att det är viktigt att höja blicken.
– Ibland kan det kännas som man lever i en Vimmerbybubbla. Men man måste kunna diskutera vad som händer i Gaza, i Ukraina, i Sudan – och inte bara det som händer i Vimmerby kommun. Det har jag också tänkt på, när vi bjuder in Ashik, som är ett tungt namn i konstvärlden. Jag vill också ta hit folk som inte kommer specifikt härifrån, så att man får nya perspektiv, nya influenser, jag tror det är nyttigt inte bara gå i samma fotspår.