Uber på väg att bli årets största notering

Den amerikanska taxi-utmanaren Uber ser ut att bli årets största börsnotering hittills. Siktet är inställt på en värdering av bolaget på 91,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 870 miljarder kronor

26 april 2019 14:33

Om satsningen lyckas kommer att framgå i introduktionen på New York-börsen, planerad till den 9 maj.

Värderingarna framgår av de nya villkor som Uber presenterat för marknaden med två veckor kvar till introduktionen.

Jämfört med när Uber tog in nytt kapital i fjol har värderingen höjts. Då låg den på 76 miljarder dollar. Men den är samtidigt väsentligt lägre en de beräkningar som bankfolk angav som riktmärke i fjol när börsintroduktionen diskuterades. Då talades det om värderingar kring 120 miljarder dollar.

Uber-konkurrenten Lyft, som säljer liknande transporttjänster i USA och Kanada, introducerades på Nasdaq-börsen i mars. Lyft-aktien har dock tappat en dryg femtedel av sitt värde sedan börsnoteringen då investerare tvivlar på bolagets möjligheter att bli lönsamt.

Frågetecken kring lönsamheten är ett problem även för Uber, som säljer sina biltransporter via olika appar i 70 länder runt om i världen.

Av handlingarna som nu offentliggjorts framgår att Uber räknar med att årets första kvartal kommer att resultera i en nettoförlust på 1,0–1,1 miljard dollar. Intäkterna under kvartalet beräknas till 3,0–3,1 miljarder dollar.

Under sista kvartalet 2018 registrerades enligt bolaget totalt 1,5 miljarder resor i Ubers olika plattformar runt om i världen. Och för hela 2018 lyfte intäkterna för Uber med 42 procent till 11,3 miljarder dollar.

Under 2017 låg tillväxten för omsättningen på 106 procent.

Fakta: Paypal köper in sig efter börsintroduktion

Uber planerar att i samband med börsintroduktionen den 9 maj dra in cirka 9 miljarder dollar på en nyemission, när 180 miljoner aktier ska emitteras för 44–50 dollar styck. Ovanpå det uppges befintliga storägare planera för att sälja av 27 miljoner aktier.

Samtidigt bekräftas att den amerikanska betaltjänsten Paypal, som bland annat äger svenska Izettle, köper en storpost på cirka 11 miljoner aktier i Uber för 500 miljoner dollar (cirka 4,8 miljarder kronor) så snart börsintroduktionen är avklarad.

Paypal har enligt handlingarna erbjudit sig att betala ett pris som motsvarar det övriga får betala i börsintroduktionen.

Uppgiften om att Paypal var på väg att satsa på Uber-aktier har tidigare rapporterats av tidningen The Wall Street Journal.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters