Vid en olycka av det slag som skedde förra veckan, då ett tåg kolliderade med en personbil, går ett så kallat stort larm ut och det är de närmaste resurserna som kallas oavsett vilken sida om kommun- eller länsgränsen de finns. Larmet gick till Falerum, Överum, Gamleby och Västervik. Falerums räddningsvärn, en station bemannad av frivillig personal, var först på plats cirka 12 minuter efter att larmet gått.
– Vi har en larmplan med gränslös samverkan mellan kommunerna. När Räddningstjänsten i Överum kom till platsen hade värnet fått loss personen från bilen, säger Joakim Jansson, räddningschef i Västerviks kommun.
Gamlebys räddningsbil, med klippverktyg, stannade på halvhalt i Edsbruk. Västerviks bil vände tillbaka till sin station. Klippverktyg behövde alltså inte användas vid olyckan. Något som annars finns med varierande kapacitet på de olika stationerna. I Västervik finns de kraftigaste verktygen vilka är i paritet med de som finns i Linköping. Gamleby har klippkapacitet som Åtvidaberg och de orterna har ungefär samma avstånd från olycksplatsen.
Enligt Joakim Jansson fanns tillräckligt med resurser på platsen, förutom Räddningstjänstens insatser med 11 personer, fanns två ambulanser, tre polisbilar samt Trafikverkets personal som hanterade personal och passagerare på tåget.
Melker Engström, ambulanschef i Västervik, säger att det är närmaste resurs som finns tillgänglig som larmas vid akut olycka. I det här fallet var det ambulans från Västervik.
– Det är många faktorer som styr till vilket sjukhus som en skadad person körs. Vi avgör efter förutbestämda underlag. Det har inte något att göra på vilken sida om kommungränsen olyckan sker.