Ett nöje att arbeta

Han driver krog i Gävle, har kontor i Stockholm och bor i Vimmerby. Magnus Holmberg framgångsrik företagare i en bransch som många bara drömmer om. Jag jobbar med något jag tycker är kul men det är svårt att få folk att förstå att jag inte är något extra för det.

"Den dagen jag lugnar ned mig kan jag tänka mig att köpa hus utanför Vimmerby", säger Magnus Holmberg.

"Den dagen jag lugnar ned mig kan jag tänka mig att köpa hus utanför Vimmerby", säger Magnus Holmberg.

Foto:

Ung & Egen2004-01-12 13:47

Ett tag jobbade Magnus Holmberg framgångsrikt som modell och han har styrt och ställt med turnéer för stora artister. En riktig fixare. Det ena har hela tiden givit det andra.
- Jag har aldrig sökt ett enda jobb i hela mitt liv, säger han.
Han har arbetat sig in i en glamourös bransch.
År 2000 bestämde han sig för att starta eget. Då var de olika arbetsgivarna så många att det var svårt att hålla reda på dem! Kockliv på Sandra i Vimmerby, DJ i Stockholm, lastbilschaufför och projektledarjobb vid alla de olika reklamtv-kanalerna ledde till en egen firma.
Under en tid pluggade han vidare till it-samordnare och pc-tekniker samtidigt som han jobbade för fullt.
- Det var väldigt intensivt, och dåligt betalt till en början, säger han.
I och med att det är en eftertraktad bransch, är det inte alltid kvalitén som styr anställningarna. Sannolikheten att bli lurad av oseriösa uppdragsgivare är stor.
- Jag har klarat mig än så länge, men jag har hela tiden valt vilka jag jobbar med, säger han och radar upp EMA Telstar, Kanal 5, Carlsberg, IMG och några till.

Framgång
Kanske är det förmågan att se vad som behöver fixas, i kombination med att klara av att genomföra sin målsättning som gjort honom så framgångsrik. Under en turné är det Magnus som fixar allt ifrån bussens resrutt till hotellrum och kontakter med folk på spelplatsen. Om det skulle vara något som inte fungerar så är det Magnus fel.
- Det är jag som verkställer allt från papperet.
Ett jobb som förstås innebär sena nätter, tidiga morgnar och en hel del bollar i luften under tiden.
Kanske är det också blicken för detaljer som gör att han har framgång i krogbranschen. Just nu ansvarar han för driften av fem krogar på olika ställen och han är nybliven delägare i en krog.
- Bar och kök i Borås. Där ska vi servera bra mat till hyfsade priser.
Som ansvarig för driften ska han se till att allt fungerar. Under en krogkväll cirkulerar han mellan alla de olika avdelningarna för att se så kvällen flyter som den ska. Om någon skulle vara sjuk hoppar Magnus in, han har hela tiden kontakt med vakter så allt är lugnt och han kollar att det är rent och snyggt i lokalen.
Dessutom handlar det om profilering, marknadsföring och personal.
Om nu någon skulle tycka att det låter väldigt glassigt att glida omkring på krogen varenda kväll så kan Magnus Holmberg peka på att det finns en baksida. För han har givetvis mött många som tror att det är häftigt att stå i baren och jobba lite?
- De går någon bartenderkurs och tror att det räcker. De är inte beredda på att det är en hel del förarbete, frukt som ska skäras, och lådor som ska bäras. Visst är det tjejer i baren men ofta möter man irriterade gäster som helst hade velat ha sin drink fem minuter innan de beställde den. Det gäller att vara stresstålig. Sedan ser de heller inte allt jobb efter att krogen stängts. Då ska det städas upp och klockan blir många gånger både fyra och halv fem på morgonen innan jobbet är klart. Då är det inte så himla glamouröst.

Nödvändig lyx
För att lyckas i branschen krävs det vilja, vilja att jobba hårt. Och att kunna ta det onda med det goda. Det finns "måsten" som kan låta lite udda i den oinsattes öron?
- Du måste ta med kunder och kontakter ut på middagar fast du hellre skulle vilja lägga upp fötterna i soffan en kväll.
Friheten i att vara egen företagare vägs mot bundenheten i att aldrig vara ledig.
- Jag vet att det är motsägelsefullt, säger han. För mig är det en hobby, inte ett yrke och jag går till jobbet med ett leende på läpparna varje dag.
Det oundvikliga pappersarbetet som följer var inget han ville ägna sig åt.
- Så fort jag startade eget skaffade jag en revisor.
Han tycker att det idag är svårt att driva företaget åt det håll han själv vill.
- Så har vi fantastiskt mycket skatter i Sverige. Det är svårt att få folk att förstå vad det är jag håller på med, att jag ibland behöver sådant som andra tycker är lyx.
Arbetskläder till exempel. Det fungerar inte med blåställ precis.
- Klädeskraven är väldigt speciella, jag måste ha kostym när jag jobbar som konferencier till exempel.
Modelljobben krävde förstås också en del speciella tillbehör.
- Man måste köpa hudvårdsprodukter för mängder av pengar.
Yrkeskraven och skattemyndighetens förståelse för Magnus försök till deklarationsavdrag ligger, minst sagt, långt ifrån varandra? Diskussioner har heller inte hjälpt.
- Jag får bara mer och mer restskatt, säger han och skrattar.

Inga svarta pengar
Trots att han är ung har han gott om erfarenhet och han har jobbat mycket och länge.
- Jag släpper aldrig jobbet. Å andra sidan kan jag planera och sticka ifrån en stund.
Från att ha jobbat extremt mycket, har han nu börjat ta sig tid att sticka ut med båten en söndag och att stänga av mobiltelefonen då och då. En nyinskaffad motorcykel tar sin tid, den också.
- Det är viktigt att koppla ifrån jobbet ibland men jag måste tvinga mig, säger han och erkänner att han helt nyligen börjat stänga av mobilen nattetid.
Själva krogbranschen är en djungel där det frodas gott om oseriösa aktörer. Magnus tvekar inte länge när jag ber honom tala om vad som är seriöst för honom.
- Att inte hålla på med svarta pengar. Det är annars väldigt vanligt i branschen.
Han tycker att det är gästens helhetsintryck av krogbesöket som är viktig. Från utseendet runt krogen till bemötandet i entré och garderob.
- Allt ska ge ett seriöst intryck. Om man marknadsför sig på ett visst vis gäller det att leva upp till det. Svartsprit eller egenimporterad sprit är oseriöst men förekommer ofta.
Magnus Holmberg samarbetar aktivt med polis för att motverka förekomsten av droger på krogarna.
- Om man kan stå för den åsikten så tycker jag att det är värt att lägga ned både tid och jobb.

Uselt krogliv
Magnus Holmberg hade aldrig modell-yrket som mål hur otroligt det än låter för den som inte träffat honom. Han blev övertalad att ställa upp på en fotografering och hade jättekul under tiden.
- Det är oftast ingen som tror mig men det var en kul grej att jobba med proffs, sminkör och fotograf som var jätteduktiga. Men jag hade helst tagit bilderna utan att de någonsin blev publicerade.
Att han helst väljer att jobba i bakgrunden blev de varse som försökte få honom att åka som singelkille till Temptation Island, otrohetsdokusåpan i söderhavsmiljö.
- Så mycket övertalningsförmåga finns inte i världen.
Han är dessutom stolt över att bo i, och att komma från, Vimmerby.
- Jag förstår mig inte på dem som tränar bort sin dialekt när de flyttar. Visst får man andra perspektiv när man rör på sig, men det finns ingen anledning att hugga av sina rötter för det. Den dagen jag lugnar ned mig kan jag mycket väl tänka mig att köpa hus utanför Vimmerby.
Kroglivet i Vimmerby, då? Ja, trots att Magnus har en familjemedlem som driver krog i stan, är han hård i sin dom.
- Kroglivet i Vimmerby är totalt värdelöst!
Han tycker att de ställen som finns är för stora och borde göras om till mindre, mera intima, ställen.
- Jag tycker att någon skulle satsa på bar och kök.
Attityden att det inte är okej att ta en eller två pilsner efter jobbet på en måndag ställer han heller inte upp på.
- Varför skulle det vara så farligt? Är det bättre att gå ut och bli skitfull en fredag?
Receptet på framgång ser med all sannolikhet olika ut för olika personer.
- För mig handlar det om ett rent och ärligt intresse, hade jag inte det skulle jag nog stått kvar i köket på Sandra.
Det finns ändå ett slags motto i branschen.
- Vi brukar skoja om de tre T:na, talang, tur och timing. Det går inte att ta sig fram utan någon slags talang. Men det hjälper inte med talang om timingen är fel. Alltså måste man ha tur också.

Fakta
Fakta: Magnus Holmberg

Namn: Magnus Holmberg
Ålder: 27 år
Familj: Singel
Bransch: Nöje
Anställda: 0
Bäst med att vara egen
företagare: Fri
Värst med att vara egen
företagare: Aldrig ledig
Arbetstid per dag: 24 timmar
Fritid: 0
Framtidsdröm: Expandera!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om