Företaget gör det lättare vara mamma

För Jennie Leander Lilja har det egna företaget blivit en lyckad kompromiss. En kompromiss där alla hennes viljor kan kombineras. Hon vill ägna sig åt det roligaste hon vet - sång, dans och teater. Men hon vill också vara en engagerad småbarnsmamma och hon vill bo i Vimmerby, där det förstås är magert med artistjobb. Så blev dansaren och musikalartisten egen företagare inom teaterbranschen istället.

Ung & Egen2004-01-12 13:35

Jennies mobiltelefon ringer mycket. Lintotten Ebba pockar på uppmärksamhet. Att vara nybliven egenföretagare och dessutom småbarnsförälder - går det ihop, egentligen?
Jodå. För Jennie Leander Lilja kan man nog säga att det är just treåriga Ebba som varit en av drivkrafterna bakom det egna företaget Nöjesmakarna i Vimmerby.
- Jag trivs med företagandet i sig, jag gillar själva formen. Tack vare att jag kan planera min tid i väldigt stor utsträckning blir livet så mycket enklare.
Kanske skulle man kunna säga att företaget möjliggjort drömmen att flytta tillbaka till barndomsstaden Vimmerby.
Jennie och hennes man Björn hade bott flera år i Malmö, när Ebba föddes. Med ett litet barn ställdes nya krav på vardagen. Var det det här de ville?
- Jag har i princip längtat hem till Vimmerby hela tiden och en dag kände vi bara att "nu kör vi".
Företaget Nöjesmakarna i Vimmerby är jämngammalt med flytten tillbaka till Småland; ett år, ungefär.
Och vardagslivet funkar. Bra, dessutom
- Under turnéerna blir det bara dagsresor och jag kommer hem på kvällen. Det blir sällan bilresor längre bort än två timmar.
- Jag tycker också att jag blivit väldigt bra på att jobba effektivt och undviker helgjobb så långt det går.

Tuff bransch
Jennie Leander Lilja valde redan som mycket ung en bransch som brukar betecknas som tuff.
Kanske formulerades en framtidsdröm redan hos den lilla flicka som började dansa balett som treåring, fångades upp av jazzdansen inom Aktiv Ungdom, inspirerades av Famevågen.
I vilket fall hade hon bestämt sig efter högstadiet och flyttade till Halmstad, där hon gick en dans- och teaterutbildning.
Under en sommar som skådespelare i Astrid Lindgrens Värld tyckte tillfälliga kollegor från Balettakademin att hon absolut skulle gå musikallinjen.
- Jag sökte i efterhand, det var egentligen full klass. Men jag kom in och var naturligtvis jättelycklig.
Efter tre år på Balettakademin i Göteborg var hon utbildad musikalartist och redo för jobb.
Jobb, som väl skulle finnas i Stockholm, om någonstans.
- Jobb fick jag. Som servitris.
I två år jobbade tog hon klasser på dagarna och serverade på kvällarna. Så kom då ett dansjobb.
- I "West Side Story", fast i Malmö. Så i ett år pendlade jag mellan Stockholm och Malmö, innan jag fick ett halvårsjobb i en nyskriven musikal i Stockholm.
Många begåvade dansare och artister väntar på den stora rollen, på genombrottet, på den efterlängtade tryggheten och den goda ekonomin.
Medan man väntar är det bara att ligga i, hårdträna för att hålla kroppen i trim, visa framfötterna, ta ströjobb för att få in pengar till räkningarna.
- Det är vanligt att man är arbetslös flera månader innan något dyker upp.

Turnerar med barnteater
I Malmö blev det ytterligare två uppsättningar, bland annat ultimata "42nd Street", där Jennie fick visa hela sitt register: sång, dans och teater.
Jennie hade fått jobb i Danmark och var med i en steppmusikal när hon blev gravid.
- Jag var med fram till sjätte månaden. Sedan blev det ett sabbatsår i Malmö och så lite fars och komedi.
Men med Ebba som nytt nav i familjen kom också en slags mättnad inför jobbet.
- Det är ett så fruktansvärt osäkert yrke och jag började ifrågasätta om det var värt allting. Skulle jag vara aktuell för dansjobb krävdes det mycket tid och träning. Jag skulle behöva vara beredd att ta jobb om det erbjöds något i Stockholm eller Danmark. Och när man blir 39 pensioneras man som dansare.
Istället för att tänka på den förestående pensionen startade hon alltså eget, efter starta-eget-kurs i samband med beslutet att köpa ett hus i Vimmerby som prismässigt motsvarar en garderob i storstan.
Nu turnerar hon med klassikern Klas Klättermus på dagis, förskolor och skolor och har en anställd två dagar i veckan. Ibland spelar de tre föreställningar per dag och den älskade klättermusen är fullbokad fram till jul.
- Jag kan vara flexibel och öppen och kan anpassa mig till olika sammanhang och har uppträtt på jubileum och liknande.
Två dagar i veckan arbetar hon dessutom för kommunala musikskolan i Hultsfred och hon tycker att det ger väldigt mycket att jobba med eleverna.
- Att möta barn med kultur på olika sätt är otroligt kul. Man ser verkligen hur mycket det ger barnen.
I företaget har hon alltså lyckats förena alla sina val; valet att bo i Vimmerby, valet att fortsätta arbeta med det hon vill och valet att vara en mamma som är hemma de allra flesta kvällar hos Ebba.

Fakta
Fakta: Jennie Leander Lilja

Namn: Jennie Leander Lilja1
Ålder: 31 år
Familj: Maken Björn och dottern Ebba, 3.
Bransch: Kultur- och nöjesbranschen
Anställda: En
Bäst med att vara egen företagare: Att ha möjligheten att bestämma sina arbetstider själv, planera hur man vill ha det med ledighet och semester.
Värst med att vara egen företagare: Oron över att ekonomin inte ska gå ihop.
Arbetstid per dag: Åtta timmar, i snitt. Jag försöker vara väldigt effektiv och arbetar aldrig under helgerna, om jag inte har föreställning. Jag tycker att jag blivit bättre på att säga nej.
Fritid: Jag spelar lite golf, när jag kommer åt, och tycker också om att plocka bär och svamp.
Framtidsdröm: Jag har faktiskt varit ganska bra på att fullfölja mina drömmar när jag haft dem. Är det något jag skulle vilja göra längre fram, när jag har mera tid, är det att skriva egen musik. Det vore häftigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om