Med skogen som näring

Ung och småföretagare. Hur går det ihop? Hur är det att driva eget, med allt vad det innebär av slit, motgångar och framgångar, sena kvällar, eget ansvar och bokföring - mitt i den period i livet när polarna tränar fotboll, går på krogen, hittar en respektive eller tar hand om små barn? Vi har träffat några unga företagare som är verksamma i Vimmerby kommun. Möt dem och deras vardag.

Ung & Egen2004-01-12 14:13

Höstlöven singlar ner som guldpengar från björk och asp när Björn Junhammar går fram genom skogen.
Innan röjsågen får sätta tänderna i någon av de slanka trädstammarna väger han noga med blicken, tittar och backar, vrider och vänder.
Det gäller att välja rätt när perspektivet är långsiktigt. Här ska bli blandbestånd av hög kvalitet. Decennier framåt ska skogen mogna till fulländning och faktiskt är det ju väldigt viktigt att det Björn Junhammar gör den här höstdagen 2003 är rätt.
- Det är lätt hänt att björken tar över och granen tappar i tillväxt, och att de fulaste tränger ut de med fin kvalitet. Det man är ute efter så här, i en första åtgärd, är en lövsanering och att undvika smala gängliga träd som inte står emot vintern.

Skogsutbildning
Skogsvårds- entreprenör Björn Junhammar har inte behövt göra några investeringar av den sort som kan göra nyblivna företagare sömnlösa av oro på nätterna - han klarar sig med motorsåg, röjsåg, klingor, arbetskläder och hjälmen med radio i - en radio som gör ensamheten under långa arbetspass mindre påtaglig.
- Det är klart att jag har tänkt på att det blir ensamt och jag vet inte än så länge vad jag kommer att tycka om det. Men kanske blir man ytterligare motiverad att träffa kompisar när man är ledig.
Företaget är alldeles nystartat och att han skulle bli skogsvårds- entreprenör var långt ifrån någon självklarhet - trots att han "alltid varit skogskille" och gärna hjälpt till hemma på pappas skogsgård i Djursdala.
Han har samhällsprogrammet i ryggsäcken, och det är ingenting han ångrar. Det känns tryggt att kunna falla tillbaka på.
Under lumpartiden funderade han mycket på yrkesval.
- Jag muckade i mitten av april och hade hittat en 40 veckors skogsutbildning på Vreta-Västerbyskolan och hoppade in på den under vårterminen.

Dialog med markägaren
Valet av utbildning var ett lyckokast. Björn Junhammar är mycket nöjd med det skolan gett så här långt och när han är klar vid jul hoppas han kunna ägna sig åt sitt nya företag på heltid.
- Skogsutbildningen ger mig förstås en massa nyttig kunskap och dessutom är det en nödvändig bas om jag vill läsa vidare.
- Jag har funderat lite på att bli skogsingenjör i framtiden och det här öppnar i alla fall möjligheter.
Nu tar han en sak i taget och vill växa in i jobbet, där kontakten med markägaren är a och o.
- Det är det viktigaste av allt. Markägarens inriktning och tankar måste självklart få styra, och jag är väldigt mån om att vi pratar igenom det som ska göras.
Men så finns det markägare som säger "det där vet du bättre själv", och då gäller det att gå varligt fram.
Idealiskt är det om man röjt skogen redan på två-tre meters höjd, tycker han.
- Håller man efter skogen från början ger det större valfrihet längre fram och det gynnar beståndet kvalitetsmässigt.

Lång omloppstid
Han gör alla motormanuella jobb inom skogsvård - plantering, återväxtvård, röjning, gallring. Om plantering kan vara något monotont och enformigt utmanas kreativiteten desto mera av röjning.
- Jo, jag tycker det är roligt. Det är som att gå in i en vägg och så ser man resultatet efteråt. Det svarar direkt.
Under en röjning måste han tänka framåt för att det ska vara bästa trädkvalitet och bra grenvinklar kvar till senare gallringars ideal på sisådär 2 500 stammar per hektar.
- Det är ju lite beroende på träslag.
Medelåldern på skogsarbetare har successivt dragit iväg uppåt, men det har börjat ljusna med ett ökat intresse för utbildningar inom branschen. Efterfrågan på skogsvårdsarbetare är stor och det är lätt att få jobb.
Björn Junhammar har alltså valt att satsa på eget företag.
- Jag hoppas att det ska gå runt, och att jag kan klara mig på en normal arbetstid. Ett plus är ju friheten och att man jobbar lite mera flexibelt. En del av jobbet är förstås väderbetingat - att röja går inte så bra om det är mycket snö.
Vardaglig guldkant blir det dessutom när man som Björn alltid tyckt om att vara ute i skogen, och ser den alldeles nödvändiga motionen som ett bonusinslag i arbetet.
Och ibland kan han slås av det mäktiga i att handskas med ett så levande material, som sedan urminnes tider utgjort ryggraden i den svenska ekonomin, en naturtillgång som genererat mycket pengar och alltid betytt mycket för svenskens överlevnad.
Skogen han just tagit sig an har inte vuxit särskilt länge.
- Tio, kanske femton år. Det är nog 60-70 år kvar till slutavverkning. Faktiskt tänker jag på det där ibland, att skog jag planterar, eller skog som den här, får jag troligen inte se när den blir gammal. Jag får föreställa mig hur den kommer att se ut. Skog har lång omloppstid och därför är den så intressant.

Fakta
Fakta: Björn Junhammar

Namn: Björn Junhammar.
Ålder: 21 år.
Familj: Mamma, pappa, två syskon. Bransch: Skogsvårdsentreprenör.
Anställda: Inga. Företaget är nystartat.
Bäst med att vara egen företagare: Friheten och möjligheten att få vara ute och röra på sig.
Värst med att vara egen företagare: Jag vet ju inte så mycket än och kan inte tänka mig något skräckscenario. Det återstår att se.
Arbetstid per dag: Tanken är att jag ska kunna försörja mig på vanlig arbetstid, 160 timmar i månaden - men vara flexibel.
Fritid: Jagar och är naturintresserad i största allmänhet och så spelar jag lite fotboll.
Framtidsdröm: Genom att starta företaget kommer jag ut i verkligheten, men på sikt skulle jag gärna läsa vidare och fortsätta jobba med skogsfrågor, men kanske på en annan nivå, lite mera administrativt vid något större bolag, kanske. Vi får se!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om