Johanna Blom Petersson har 18 hästar. Under vintern är många av dem uthyrda. Till sommaren är ponnyerna tillbaka igen på jobbet på Astrid Lindgrens Världs ponnyridning. Att ha hand om ponnyridningen på en så stor turistattraktion innebär i princip noll semester för Johanna.
- Men det är jättekul. Särskilt i början av säsongen, då är det härligt. I augusti kan man vara lite trött. Då har man sagt "hej-vad-heter-du-och-hur-gammal-är-du" så många gånger att det ringer i öronen när man sover.
Kartlägga
Just nu är det mera aktuellt än någonsin att vara i hästbranschen. Regeringen har beslutat sig för att kartlägga och se vilken betydelse landets alla hästar och ponnyer har för turism, företagande och fritid.
- Jag tror att de redan har ganska god koll, säger hon.
Redan för ett tiotal år sedan dök Jordbruksverkets representanter upp för första gången i stallet och kollade allt i från hästarnas hull och foder, till belysning och inredning.
- De kom helt utan att anmäla i förväg och det tycker jag är jättebra.
Att kartlägga ytterligare är något Johanna välkomnar. Innebär det att oerfarna hästägare kan få tillgång till kunskap är det förstås ännu bättre. Skulle sedan vanvårdade djur kunna få hjälp vore det ytterligare en bonus. Vanvård bottnar i de flesta fall i okunskap. Föräldrar som köper barnen en häst och som tror "att det där klarar vi av".
- Det finns dem som inte ens klarar av att leda hästen till hagen, de är rädda och det känner hästen. Och även den allra snällaste hästen blir irriterad ibland.
En så enkel sak som felaktigt foder kan ställa till enorma problem med hästens humör.
Första ponnyn
I tävlingssammanhang finns det något som heter Grönt kort. Det är ett kort som föräldrarna måste ta för att veta hur det ska gå till runt och på en tävling.
-Som ett litet körkort. Jättebra, men det borde finnas något som kommer in i bilden tidigare. När de kommer så långt att barnet vill börja tävla då är de redan intresserade.
Att okunskap inte är bra vet Johanna av egen erfarenhet.
- Jag fick min första ponny när jag gick i ettan.
Ett ungt russ hamnade med hjälp av pappa i stallet.
- Det var okunnigt av honom, säger Johanna och skrattar. Jag borde haft en riktigt gammal häst. Efter någon vecka bet russet pappa riktigt ordentligt och vi lämnade tillbaka den. Sedan fick jag en motorcykel i stället. Den kan vi ställa undan i garaget när du tröttnar sa pappa.
Hästsamlare
Där kunde kanske hästintresset ha tagit slut om det inte varit för, ja just det; pappa. Han har hela tiden stöttat och inte minst; själv gillat att hålla på med hästarna. Tack vare att Johanna som häst nummer två fick en gammal, trygg och pålitlig ridskolehäst väcktes intresset.
- Pappa brukar kalla mig för hästhandlare men maken säger att jag är hästsamlare, han tycker aldrig att jag säljer en enda!
Ytbehandlingsverksamheterna, bil-lackering och industrilackering, är ryggraden i den lilla företagsparken. Tillsammans med ett litet dataföretag som marknadsför ett program som underlättar flödet i bil-lackeringen.
- Vi har fem företag. Det ena har hela tiden givit det andra.
Drivkraften och arbetsviljan är inget nytt för Johanna. Redan som 15-åring envisades hon med att skaffa sig sommarjobb på "riktigt".
- Jag jobbade på Eken, jag var egentligen för ung men fick dispens.
Andningshål
Hästverksamheten är inte precis någon vinstmaskin.
- Jag har fått rådet att göra mig av med den. Men det går inte för det är ur hästverksamheten som jag hämtar gnistan till att orka med det andra, säger Johanna.
Hon vet vad det innebär att tappa gnistan. För två år sedan snurrade tillvaron på allt fortare. Ett datasystem skulle lanseras världen över och Johanna pratade och pratade. Ena dagen i Venedig och andra dagen i Vimmerby.
- Till slut visste jag inte var jag var någonstans.
Att jobba nästan dygnet runt samtidigt som man undviker att äta går inte i längden. Nu är Johanna tillbaka igen. Kanske lite klokare.
- När jag känner att det blir jobbigt så åker jag hem hit till gården. Här finns lugnet.
Gården med hästar och naturens alla härligheter tätt inpå är andningshålet.
Idéer och viljan att göra nya saker är tillbaka.
- När jag blev sjuk var jag precis på väg att starta "Andra chansen" för barn.
Nu finns planerna där igen och kanske kommer det snart att finnas en oas i Uggletorp för barn som behöver.
Redan till sommaren planerar Johanna för lägerverksamhet. En vecka för nybörjare som är nyfikna på ridning. Övernattning vid sjön och uteritter med picknick i sadelväskorna. Hon hoppas kunna få in olika föreläsare till lägret. Proffs som visar upp sin verksamhet.
- Visa att ridning kan vara så mycket mera än bara hoppning och dressyr.
Även om det inte alltid varit så, delar nu Johannas döttrar hästintresset med mamma.
- Det innebär tävlingar i stort sett varje helg.
En hobby som inte är alldeles gratis. Två av månadens helger är det fråga om nationella tävlingar och var och en av dem kostar en hel del med stallplatser, startavgifter och boende inräknat.
En del pengar kommer in i form av företagssponsring.
- Men det gäller att se till att det får något mera för sina pengar, jag brukar erbjuda företagen en träff nere vid sjön, kanske med kräftfiske eller någon annan aktivitet.
En sak är säker; det rör på sig kring Johanna Blom.
Samlar på hästar och företag
Fem företag, familj och stor gård på landet.Johanna Blom Petersson har inga problem att hitta sysselsättning.Men visst har hennes engagemang kostat på.- Nu har jag lärt mig att inte säga "nej, det går inte, jag har inte tid". Tid är egentligen det enda vi har, säger hon.
En morot till kompisen. Johanna Blom Petersson hittar ny gnista i jobbet med hästarna.
Foto:
Fakta
Familj: Gift med Stephan, och har två barn, Othilia 10 år och Matilda 8 år.
Bransch: Lackeringsbranschen, ytbehandling, billackering, industrilackering och ett stort intresse för hästar.
Anställda: 15 plus ytterligare 25 under sommaren.
Bäst med att vara egen företagare: Jag utvecklas som person hela tiden. Och friheten.
Värst med att vara egen företagare: Kan inte vara alla till lags.
Arbetstid per dag: Jag lever med företagen 24 timmar om dygnet.
Fritid: Vad är det?
Framtidsdröm: Att få starta "Andra chansen" för barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!