Uppslitande flytt av Franco

Hot från extremister. En flygande kista. Känslosvall i ett kluvet land.

Vad står på?

Kvarlevorna efter Spaniens diktator Francisco Franco ska flyttas efter många om och men.

23 oktober 2019 06:55

I åtskilliga år har det spanska socialistpartiet PSOE haft målet att förpassa Franco från det gigantiska mausoleet i Valle de los Caídos (De stupades dal) sex mil nordväst om Madrid till en mer undanskymd plats.

Men regeringsskiften och rättsliga turer har sinkat processen.

I fjol började premiärminister Pedro Sánchez driva saken igen och nu, med högsta domstolens gröna ljus, är det dags. Detta trots att Francos familj och anhängare har motsatt sig gravöppning och överklagat domstolsbeslut.

Inga medier

Klockan 10.30 på torsdag inleds flytten till en familjegrav utanför Madrid. 22 anhöriga väntas dit – barnbarn med respektive samt barnbarnsbarn.

Alla måste passera en säkerhetskontroll så att inga bild- eller ljudapparater förs in i basilikan i berget, på vars topp ett 150 meter högt kors ståtar. Och regeringen tillåter inga journalister på plats.

Ett tält ska täcka den 1 500 kilo tunga gravstenen i granit som har lyfts undan. Bara två anhöriga får vara med om själva gravöppningen. Vittnen blir även statens representant justitieminister Dolores Delgado, begravningsbyrån, en rättstekniker samt abboten från ett närliggande kloster som ska läsa en kort välsignelse.

Allvarliga hot från högerextrema har riktats mot personer och företag som är inblandade i flytten, enligt El País. Med ännu mer säkerhet och hemlighetsmakeri som följd.

Till hustrun

Från graven bär anhöriga kistan genom en lång passage ut till den vidsträckta öppna platsen framför monumentet. Följet passerar flera kapell där nära 34 000 stupade från inbördeskrigets båda sidor vilar, många av dem oidentifierade.

Med helikopter förs kistan till kyrkogården Mingorrubio i El Pardo strax norr om Madrid. I familjekryptan läggs Franco bredvid hustron Carmen Polo (1900–1988). Det föregås av en mässa ledd av prästen Ramón Tejero.

Låter namnet bekant? Jodå, prästen är son till överste Antonio Tejero som sköt i parlamentet i ett försök till statskupp i februari 1981 och dömdes till långt fängelsestraff.

På Mingorrubio är flera ledande "frankister" begravda, bland andra diktatorns tilltänkte efterträdare Luis Carrero Blanco som dödades av den baskiska terrorgruppen ETA 1973.

Familjen klagar

Bredvid kistan i helikoptern kommer barnbarnet Francis Franco, 64 år, att ta plats med justitieministern. I en frispråkig intervju med El País uttrycker Francis Franco stort missnöje över hur regeringen styrt upp det hela med motiveringen att undvika en "mediecirkus".

Francis Franco ser ett politiskt spel där PSOE är ute efter att vinna röster inför nyvalet den 10 november.

De kommer att sprida de tv-bilder som de önskar. Jag har personligen påpekat att vad gäller bevakningen av akten har vi inga problem med att låta alla medier som vill närvara.
Varför måste regeringen monopolisera detta? Av oss begär de in mobiltelefonerna, säger Francis Franco.

Han klagar också på att regeringen inte tillåter att kistan är svept i spanska flaggan när den bärs ut, vilket familjen önskat.

Starka känslor

PSOE har motiverat flytten av Francos stoft med att Valle de los Caídos ska göras om till ett informationscentrum om inbördeskriget med allas intresse för ögonen.

Torsdagens flytt sker lite senare än tänkt, vilket förklaras av det allmänt spända läget i landet på grund av oroligheterna i Katalonien efter förra veckans fängelsedomar mot ledande separatister, en konsekvens av det misslyckade utbrytningsförsöket 2017.

En splittrad nation får nu vara med om en historisk gravöppning, som väcker starka känslor och river upp gamla sår.

43 procent av spanjorerna är för flytten och 32,5 procent mot, enligt en mätning i El Mundo nyligen. Det är i hög grad en vänster-höger-fråga; mätningen visade att 53,5 procent av PSOE-väljare starkt gillar flytten, medan 45,5 av väljare till högerpartiet PP tycker tvärtom.

Fakta: Francisco Franco

Francisco Franco y Bahamonde, född den 4 december 1892, död den 20 november 1975, var en spansk militär och politiker.

Vid den så kallade nationella resningen i juli 1936 övertog Franco befälet över trupperna i Spanska Marocko, korsade Gibraltarsundet och marscherade mot Madrid. I månadsskiftet september-oktober 1936 utnämndes han till överbefälhavare och statschef för det nationalistiska Spanien.

Francos ställning konsoliderades när han i april 1937 lyckades förena de olika fascistiska och konservativa krafterna i ett enhetsparti, falangen, och bli dess ledare.

Efter segern i spanska inbördeskriget 1936–1939 var Franco till sin död Spaniens statschef och diktator. Han bar titeln ”El Caudillo” (ledaren) och kallades också "Generalísimo".

Källa: Nationalencyklopedin


Fakta: De stupades dal

Monumentet i Valle de los Caídos (De stupades dal) byggdes 1940–1958 i San Lorenzo de El Escorial nordväst om Madrid i av Francoregimen. Diktatorn Francisco Franco (1892–1975) invigde stället den 1 april 1959.

Kvarlevorna av 33 847 stupade från det spanska inbördeskrigets (1936–1939) båda sidor finns begravda i monumentet.

Franco ligger i basilikan, som är en del av monumentet, tillsammans med José Antonio Primo de Rivera (1903–1936), grundare av Falangistpartiet och avrättad i början av inbördeskriget (1936–1939).

Ovanför basilikan, som är insprängd i ett berg, står ett 150 meter högt kors som syns på milsvida avstånd.

På Francos och Primo de Riveras gemensamma dödsdag den 20 november brukar falangister och fascister vallfärda till monumentet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Pedersen/TT