Afghanistan är "Natos värsta fiasko"

Omvärlden har att förhålla sig till ett nytt styre i Kabul. Flera regeringschefer uttrycker oro över framtiden. Andra sträcker ut en hand till talibanerna. Ytterligare några idkar självkritik.

Talibanernas vita fana vajar över en regeringsbyggnad i Ghazni, sydöstra Afghanistan.

Talibanernas vita fana vajar över en regeringsbyggnad i Ghazni, sydöstra Afghanistan.

Foto: Gulabuddin Amiri/AP/TT

Afghanistan2021-08-16 16:48

– Afghanistan står vid ett vägskäl. Dess medborgares säkerhet och välmående står på spel, liksom internationell säkerhet, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i en kommentar till talibanernas maktövertagande.

Regeringsföreträdare för flera av de länder som deltog i den USA-ledda insatsen i Afghanistan, som pågick 2001–2021, uttrycker liknande farhågor.

– Som en partner som i många år har engagerat sig för att hjälpa Afghanistan att bygga sin framtid är vi djupt oroade över risken för ytterligare lidande och död, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.

Premiärministerkollegan i grannlandet Nya Zeeland lyfter särskilt kvinnors och flickors situation.

– Vad vi vill se är att kvinnor och flickor har tillgång till arbetsmarknaden och utbildning. Det är saker som traditionellt inte har varit tillgängliga för dem där talibanerna har styrt, säger Jacinda Ardern.

Iran bjuder in

Irans nytillträdde president Ebrahim Raisi bjuder in "alla grupper i Afghanistan" till överläggningar.

– USA:s militära nederlag och uttåg måste bli en möjlighet att återupprätta liv, säkerhet och varaktig fred i Afghanistan, säger presidenten.

Saudiarabiens utrikesdepartement uppmanar i ett uttalande "alla afghanska parter" att skydda liv och egendom. Utrikesdepartementet uttrycker en förhoppning om att situationen snart ska stabiliseras samt tillägger att kungadömet "stöder de val som det afghanska folket gör utan påtryckningar".

Natos värsta fiasko

Talibanernas blixtoffensiv inleddes med de utländska styrkornas tillbakadragande. Dagen efter den afghanska huvudstaden Kabuls fall skräder tyska Kristdemokraternas kanslerkandidat Armin Laschet inte orden.

– Det är Natos värsta fiasko sedan grundandet, säger han om uttåget från Afghanistan.

– Det är uppenbart att den här insatsen från det internationella samfundet inte var framgångsrik.

Nu ligger fokus enligt Laschet på evakueringar från Afghanistan. Därefter är det tid för självrannsakan.

– Efter den här räddningsinsatsen ska vi prata om orsaker och slutsatser. En diskussion med högt i tak om fel begångna i Tyskland, av våra allierade och av det internationella samfundet.

Politisk kortsiktighet

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace kallar Afghanistan för ett "olöst problem" och anklagar Västvärlden för politisk kortsiktighet.

– Det är ett misslyckande från det internationella samfundet att inte inse att saker inte kan lösas över en natt, säger ministern.

Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare från 2009–2014, medger att läget är dystert.

"Framtiden för de afghaner som önskar frihet och demokrati ser mörk ut", skriver han i ett uttalande till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Samtidigt försvarar Fogh Rasmussen – trots att talibanerna nu återigen styr – den tjugoåriga militära interventionen i landet.

"Men vår närvaro innebar att en hel generation har upplevt ett Afghanistan utan talibanerna, där flickor gick i skolan och civilsamhället blomstrade."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!