Åttonde huvudort har tagits av talibanerna

Talibanerna har under tisdagen intagit ytterligare två provinshuvudstäder – de sjunde och åttonde i ordningen. Den senaste tidens intensiva strider har drivit tiotusentals människor från deras hem.

Talibanska krigare i staden Farah som intogs på tisdagen.

Talibanska krigare i staden Farah som intogs på tisdagen.

Foto: Mohammad Asif Khan/AP/TT

Afghanistan2021-08-10 11:55

Staden Farah, huvudort i den västliga provinsen med samma namn, föll på tisdagen i talibanernas händer.

– Denna eftermiddag gick talibanerna in i staden Farah efter kortvariga strider med säkerhetsstyrkorna. De har intagit guvernörskansliet och polishögkvarteret, bekräftar Shahla Abubar från det lokala provinsrådet.

Några timmar senare kom beskedet att den fundamentalistiska rörelsen även tagit Pul-e-Khumri, huvudort i provinsen Baghlan runt 20 mil norr om huvudstaden Kabul.

– Efter runt två timmars strid övermannades säkerhetsstyrkorna och retirerade, säger Mamoor Ahmadzai, ledamot i det afghanska parlamentets underhus som representerar Baghlan.

Talibanerna kontrollerar därmed totalt åtta provinshuvudstäder liksom stora delar av glesbygden och viktiga gränsövergångar. Enligt nya EU-siffror har rörelsen nu erövrat 65 procent av landet.

Tusentals på flykt

Talibanernas framfart har lett till stora strömmar av internflyktingar. 400 000 ska sedan i maj ha flytt de striderna som nu pågår i 25 av landets 34 provinser.

– Talibanerna misshandlar och plundrar, säger Rahima, som tillsammans med hundratals familjer slagit läger i en park i huvudstaden Kabul efter att ha flytt provinsen Sheberghan.

– Om de upptäcker en ung flicka eller änka i en familj så för de bort dem. Vi flydde för att skydda vår heder.

Strider vid flygplatsen

I staden Kunduz, som talibanerna tog över i helgen, uppger invånare att butiker i centrum har börjat öppna igen. Detta eftersom talibanerna främst koncentrerar sig på de regeringsstyrkor som befinner sig vid stadens flygplats.

– Folk öppnar sina butiker och företag, men man kan fortfarande se rädsla i deras ögon, säger butiksägaren Habibullah.

Boende nära flygplatsen vittnar om flera dagar av strider i området.

– Talibanerna gömmer sig i folks hus i området och regeringsstyrkor bombar dem, säger Haseeb.

Ghani söker stöd

Regeringsstyrkor och talibaner strider även om städer i de sydliga provinserna Kandahar och Helmand, där islamisterna har sitt traditionella fäste. Rörelsens offensiv har trappats upp i takt med att de USA-ledda utländska trupperna nu lämnar landet.

USA har inga planer på att hejda sitt uttåg men har skickat diplomater till Qatar för att försöka övertyga talibanerna – som deltar i samtal med den afghanska regeringen där – att gå med på ett eldupphör. Vid förhandlingsbordet ska USA:s sändebud "pressa talibanerna för att stoppa deras militära offensiv".

Talibanerna har dock hittills inte framstått som särskilt intresserade av fredstrevare. Enligt bedömare verkar rörelsen vara inställd på en militär seger för att komma tillbaka till makten.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!