Biden: Ny terrorattack nära förestående

USA:s president Joe Biden lovar fler vedergällningsattacker mot IS Khorasan efter lördagens drönarangrepp. Samtidigt varnar han för att ett nytt terrordåd mot Kabuls flygplats väntas "inom de närmsta 24–36 timmarna".

USA:s president Joe Biden varnar för nya terrorattacker mot Kabuls flygplats. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden varnar för nya terrorattacker mot Kabuls flygplats. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Afghanistan2021-08-28 05:14

Redan i sina första kommentarer efter terrordådet, som också dödade 13 amerikanska soldater, utlovade USA:s president Joe Biden hämnd. Som ett första steg genomfördes tidigt på lördagen ett drönarangrepp mot IS Khorasan i provinsen Nangarhar som gränsar till Pakistan.

"Det här angreppet var inte det sista. Vi kommer att fortsätta jakten och samtliga personer som var involverade i den där avskyvärda attacken kommer få betala dyrt", säger Biden i ett uttalande.

Presidenten varnar samtidigt för att IS Khorasan väntas slå till igen i närtid.

"Våra befälhavare har informerat mig att en attack är mycket sannolik inom de närmsta 24–36 timmarna. Jag instruerade dem att vidta alla tillgängliga åtgärder för att skydda våra styrkor."

Talibanerna fördömer

Två högt uppsatta IS-medlemmar dödades i den amerikanska vedergällningsattacken samtidigt som ytterligare en skadades, uppger USA:s försvarsdepartement Pentagon. Drönaren styrdes från en plats utanför Afghanistan och enligt USA skadades inga civila i angreppet.

Det motsägs av talibanerna, som trots sitt fiendeskap till IS Khorasan fördömer det amerikanska angreppet.

– Amerikanerna borde ha informerat oss innan de genomförde attacken. Det var en klar attack på afghanskt territorium. Två människor dödades, två kvinnor och ett barn skadades i attacken, säger talesperson Zabihullah Mujahid till nyhetsbyrån Reuters.

112 000 evakuerade

Sedan IS Khorasans terrordåd – som enligt lokala sjukhuskällor dödade närmare 200 civila afghaner – har skarorna av desperata människor som trängs utanför flygplatsen tunnats ut betänkligt, rapporterar AFP. Talibanerna har stängt av bilvägar och släpper bara igenom bussar med tillstånd.

– Vi har fått listor av amerikanerna. Om ditt namn finns med på listan släpper vi igenom dig, säger en talibankälla till nyhetsbyrån.

Många länder, däribland Sverige, har i veckan av säkerhetsskäl avslutat sina evakueringsaktioner. USA håller flygplatsen några dagar till men rapporteras ha meddelat sina allierade att de sista dygnen behövs för att landets militären ska avveckla sin insats.

Enligt Pentagon finns färre än 4 000 amerikanska soldater nu kvar på flygplatsen. Sammanlagt har närmare 112 000 människor evakuerats sedan Kabuls fall.

Anklagar USA

Parallellt med att evakueringsinsatsen går mot sitt slut fortsätter den desperata jakten efter saknade anhöriga i Kabul. Utanför stadens sjukhus samlas människor i hopp om hitta familjemedlemmar som överlevt terrordådet – eller åtminstone få en bekräftelse på att det värsta har hänt – rapporterar BBC.

Flera av de afghaner den brittiska public service-kanalen pratar med uppger att deras anhöriga inte dödades av självmordsbombaren utan av amerikanska soldaters eldgivning.

– Skottlossningen kom från tornen, säger brodern till en brittisk medborgare som dödades i attacken till BBC.

En anhörig till ett annat offer, en afghan som enligt BBC arbetat åt USA:s militär, lägger också skulden på USA:s soldater.

– Han dödades inte av talibanerna, han dödades inte av IS.

På frågan om hur han kan vara säker svarar mannen:

– På grund av kulan i hans huvud.

USA:s försvarsdepartement har enligt BBC inte svarat på förfrågningar om att kommentera uppgifterna.

En talibankrigare står vakt i Lashkar Gah, södra Afghanistan, medan rörelsens vita fanor vajar i bakgrunden.
En talibankrigare står vakt i Lashkar Gah, södra Afghanistan, medan rörelsens vita fanor vajar i bakgrunden.
Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.

Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som "otrogna".

Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!