Fler svenskar ute – men inga lokalanställda

Fler svenskar har evakuerats från Afghanistan, men ännu inga lokalanställda afghaner som arbetat för Sverige. –Vi hoppas att vårt plan ska komma in, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Utrikesminister Ann Linde (S).

Utrikesminister Ann Linde (S).

Foto: Anders Wiklund/TT

Afghanistan2021-08-18 15:56

Linde säger att ett intensivt arbete pågår, dygnet runt, för att få ut även de lokalanställda.

Hon uppger att ett av Försvarsmaktens flygplan nu är på plats i närheten av Afghanistan och väntar på möjlighet att flyga in. Ett annat finns i beredskap. Linde vill inte säga var de finns.

– Vi hoppas att vårt plan ska komma in, men innan det får tillstånd försöker vi få platser på andra länders plan, säger Linde och förklarar att det är möjligt när det så att säga blir platser över och Sverige får bud om dem.

– Vi har redan fått ut några stycken svenskar, som inte är lokalanställda, utan som har arbetat för andra, säger Linde.

Inga lokalanställda

Men det har ännu inte gått att få ut någon av de afghaner som varit anställda av den svenska ambassaden.

– Det är en ansenlig grupp, men jag säger inte hur många de är, säger utrikesministern.

På frågan om vad prognosen är för att de eller en del av dem ska kunna komma i väg snart säger Linde:

– Vi hoppas fortfarande på att det ska ske den här veckan. Men jag konstaterar att det i dag och i går har varit människor från EU-länder som man tror har fått plats på plan, men sedan har de inte släppts in på flygplatsen eller så har de inte fått gå ombord. Plan har gått i väg utan personer som man trott att det har funnits ett OK för.

Hon säger att länder med militär kvar i landet har haft det lättare att evakuera personal och lokalanställda.

Lämnade med servrar

Utrikesministern kommenterar uppgifterna om att lokalanställda ställts inför fullbordat faktum när de UD-utsända på ambassaden evakuerats och e-post och telefoner blockerats.

– I det akuta evakueringsskedet var vi tvungna att ta med it-servrar och annat rent fysiskt från ambassaden för att det som fanns i dem inte skulle hamna i talibanernas händer, ger Ann Linde som förklaring.

– Då fungerade inte e-posten, men nu är den i full gång igen och vi har löpande kontakt med de lokalanställda.

Den svensklista, en lista som UD upprättat för att svenskar i Afghanistan ska kunna anmäla sig för evakuering, uppgår nu till 300 personer. Men Linde påpekar att det sedan länge avråtts från resor till landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!