Utöver de dödade skadades ett tiotal människor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Invånare i Jalalabad i östra Afghanistan hade samlats i protest mot talibanstyret. Enligt vittnesuppgifter öppnade talibaner eld när folkmassan försökte hissa den afghanska flaggan på ett torg i staden.
– Det var några bråkstakar som ville ställa till problem för oss. De här personerna utnyttjar vår mjukare hållning, säger en taliban i staden till Reuters.
Talibanerna: Vi har mognat
Många afghaner har mörka minnen från talibanernas brutala styre 1996–2001. Men rörelsen lovar att saker ska bli annorlunda den här gången. På en presskonferens i Kabul på tisdagen, den första sedan maktövertagandet, sade talespersonen Zabihullah Mujahid att talibanerna har mognat.
– Om frågan handlar om ideologi och övertygelser är det ingen skillnad. Men om vi pratar om erfarenhet, mognad och medvetenhet så finns det tveklöst många skillnader.
Nej till demokrati
Hur talibanregimen väljer att styra landet återstår att se.
– Det blir i alla fall inget demokratiskt system eftersom sådant inte har någon plats i vårt samhälle, säger Waheedullah Hashim, senior talibanbefälhavare till Reuters.
– Vi tänker inte diskutera vilken typ av politiskt system som bör råda i Afghanistan då det säger sig självt. Det är sharialagar som gäller, inget annat, tillägger han.
"Alla är benådade"
Talibanerna har dock utlovat rättigheter för flickor och kvinnor – inom ramen för sharia – pressfrihet och amnesti för meningsmotståndare.
– Alla på motståndarsidan är benådade, från A till Ö. Vi kommer inte att hämnas, sade Zabihullah Mujahid på presskonferensen.
En kvinnlig invånare i staden Herat i västra Afghanistan berättar att hon överraskades när tre beväpnade talibaner besökte hennes hem på onsdagsmorgonen. Efter att ha krävt detaljer om hennes jobb på en hjälporganisation bad de henne att återgå till sitt arbete, berättar hon för Reuters.
Många – både i Afghanistan och omvärlden – förhåller sig dock tveksamma till talibanernas utfästelser.
– Vi kommer att bedöma denna regim baserat på de val den gör och dess handlingar, snarare än dess ord, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson enligt AFP när han på onsdagen kommenterade utvecklingen under en extrainsatt parlamentarisk situation.
Syftet: Hejda blodbad
Tidigare ministrar i den fallna afghanska regeringen har riktat skarp kritik mot före detta presidenten Ashraf Ghani för hans plötsliga sorti då talibanerna tog sig in i Kabul på söndagen.
Syftet med landsflykten var att förhindra ett blodbad, säger den tidigare regeringschefen själv i ett uttalande från Förenade Arabemiraten – där han befinner sig i exil sedan maktskiftet, enligt Reuters.
– Om jag hade stannat hade jag fått bevittna ett blodbad i Kabul, säger han i en Facebookvideo.
Ghani nekar han till uppgifterna om att han ska ha tagit med sig stora summor pengar när han lämnade presidentpalatset.
Extrainkallat G7-möte
Situationen i Afghanistan ska tas upp på ett extrainkallat digitalt G7-möte under nästa vecka.
I sitt första samtal med en världsledare efter Kabuls fall diskuterade USA:s president Joe Biden frågan med Boris Johnson och paret har gemensamt bjudit in övriga G7-ledare till ett möte, uppger såväl Vita huset som Downing Street.
Biden och Johnson kom överens om vikten av internationellt samarbete kring såväl situationen i Afghanistan som de civila som flyr landet.
Även Nato har kallat till ett extramöte om Afghanistan, som ska hållas på fredagen.