FN efter ett år: Öppna flickskolorna

FN uppmanar talibanerna i Afghanistan att öppna gymnasieskolorna för flickor, ett år efter det att de stängts. Stängningen är "tragisk och skamlig", anser FN.

Tajrobawai i Herat är en av få gymnasieskolor för flickor i Afghanistan som är öppen, efter krav från föräldrar och lärare. Arkivbild.

Tajrobawai i Herat är en av få gymnasieskolor för flickor i Afghanistan som är öppen, efter krav från föräldrar och lärare. Arkivbild.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Afghanistan2022-09-18 09:57

Några veckor efter det att talibanerna återtog makten i landet i augusti i fjol, öppnade åter gymnasieskolorna för pojkar. I mars öppnade utbildningsdepartementet även flickgymnasierna, men beordrades inom några timmar av talibanledarna att stänga dem igen.

Miljontals flickor i landet får nu ingen gymnasieutbildning, enligt FN-organet Unama i Afghanistan.

– Det är djupt skadligt för en generation flickor och för själva Afghanistans framtid, säger Unamas chef Markus Potzel.

Han tillägger att förbudet inte hade någon motsvarighet i världen.

"Ett år av förlorad kunskap och möjligheter som aldrig kan fås tillbaka", skriver FN:s generalsekreterare António Guterres på Twitter och tillägger:

"Flickor hör hemma i skolan. Talibanerna måste åter släppa in dem".

Enligt talibanledarna är stängningen tillfällig, men de har också hänvisat till "kulturella" skäl för att hålla skolor stängda.

Ett fåtal gymnasieskolor för flickor i provinser långt från talibanernas maktcentrum är öppna, efter krav från föräldrar och lokala ledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!