FN: Färre rättigheter för afghanska kvinnor

Kvinnor och flickor har förlorat många mänskliga rättigheter sedan talibanerna tog över makten för snart ett år sedan, konstaterar en ny FN-rapport. Hundratals människor har dödats i landet sedan övertagandet.

Flickor och kvinnor har blivit av med flera grundläggande mänskliga rättigheter i Afghanistan, rapporterar FN. Arkivbild.

Flickor och kvinnor har blivit av med flera grundläggande mänskliga rättigheter i Afghanistan, rapporterar FN. Arkivbild.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Afghanistan2022-07-20 13:02

FN-sändebudet Markus Potzel säger i rapporten att afghaner bör få leva i fred och återuppbygga sina liv efter 20 år av väpnad konflikt.

"Våra kartläggningar visar att trots en förbättrad säkerhetssituation sedan den 15 augusti berövas Afghanistans folk, framför allt kvinnor och flickor, åtnjutandet av sina mänskliga rättigheter", säger han.

Sedan i augusti i fjol, då talibanerna tog makten i Afghanistan, har kvinnor och flickor successivt blivit av med rättigheter att delta i utbildning, arbete och andra delar av det offentliga livet.

Påbud från talibanerna föreskriver att kvinnor ska täcka sina ansikten förutom ögonen i offentligheten och kvinnor får inte gå i skolan efter sjätte klass.

"Utbildning för alla är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet. Det är nyckeln till framsteg och utveckling", säger Potzel i rapporten.

Uppemot 700 människor har dödats och dubbelt så många skadats i landet sedan maktövertagandet, skriver FN. Majoriteten av fallen har kopplingar till IS afghanska gren. Attacker har ofta riktats mot civila, bland annat den shiamuslimska minoriteten hazara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!