FN fördömer talibaners vÄld mot demonstranter

FN:s mĂ€nniskorĂ€ttsorgan fördömer vad man ser som talibanernas "alltmer vĂ„ldsamma svar" pĂ„ demonstrationer i Afghanistan. Fyra mĂ€nniskor dödades under de senaste protesterna, enligt FN-organet OHCHR. Ännu ett civilt flygplan med över 100 evakuerade har under dagen lĂ€mnat Kabul.

Kvinnor demonstrerar i Kabul.

Kvinnor demonstrerar i Kabul.

Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Afghanistan2021-09-10 02:11

Talibanerna har anvÀnt batonger, piskor och skarp ammunition mot demonstranter, visar en FN-rapport enligt BBC.

"Vi uppmanar talibanerna att omedelbart upphöra med vÄldet samt med godtyckliga gripanden av dem som utövar sin rÀtt att fridfullt samlas, samt de journalister som bevakar protesterna", lyder ett uttalande frÄn mÀnniskorÀttsorganet.

Demonstrationer har pÄgÄtt runtom i landet, dÀr mÀnniskor bland annat krÀvt respekt för kvinnors rÀttigheter.

Ytterligare plan lyfte

Efter att det första civila planet lyft under torsdagen kunde ytterligare ett chartrat plan lÀmna Kabuls flygplats under fredagen, med drygt 100 evakuerade afghaner och andra nationaliteter ombord.

Bland dem fanns en del amerikaner, samt 49 fransmÀn enligt franska UD.

Planets destination var Qatar.

Även sedan den militĂ€rledda vĂ€sterlĂ€ndska evakueringen i augusti avslutats vill mĂ„nga fly, och USA rapporteras de senaste dagarna ha fĂ„tt ut folk sĂ„vĂ€l med en Qatar Airways-flight till Doha som landvĂ€gen, i bĂ„da fallen med talibanskt samarbete.

Torsdagens flygning var "ett positivt första steg" i denna typ av kontakter med talibanerna – en organisation som lĂ€nge varit terrorstĂ€mplad i vĂ€stvĂ€rlden. Det sĂ€ger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella sĂ€kerhetsrĂ„d.

– De har visat flexibilitet, och de har varit affĂ€rsmĂ€ssiga och proffsiga, sĂ€ger Horne enligt medier i USA.

Ett mÄste

Även António Guterres beskriver de trevande kontakterna som lovande.

– Hittills, i de diskussioner vi haft, finns det Ă„tminstone en mottaglighet för att prata, sĂ€ger han i en intervju med nyhetsbyrĂ„n AFP.

Guterres betonar att det visserligen inte finns nÄgra garantier för vad kontakterna skulle kunna föra med sig. Men att samtal Àr ett mÄste "om vi vill att Afghanistan inte ska bli en knutpunkt för terrorism, om vi vill att kvinnor och flickor inte ska förlora alla rÀttigheter som förvÀrvats under föregÄende period, om vi vill att olika etniska grupper ska kunna kÀnna sig representerade".

– Vi mĂ„ste upprĂ€tthĂ„lla en dialog med talibanerna, dĂ€r vi driver vĂ„ra principer – en dialog med en kĂ€nsla av solidaritet med det afghanska folket, sĂ€ger han.

Hunger hotar

Utan att sÀga nÄgot om huruvida finansiella sanktioner bör hÀvas beskriver Guterres det som att att Afghanistans ekonomi mÄste "fÄ andas" och att vÀrlden vill undvika en "ekonomisk kollaps".

– Miljoner och Ă„ter miljoner riskerar att dö av hunger, varnar han.

Guterres tillÀgger att talibanerna önskar erkÀnnande och ekonomiskt stöd samt att fÄ bort sanktionerna.

– Det ger en viss hĂ€vstĂ„ng för det internationella samfundet.

FN:s generalsekreterare AntĂłnio Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare AntĂłnio Guterres. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!