Länderna med intressen i Afghanistan har en sak gemensamt: alla utom Indien är bittra fiender till eller har ansträngda relationer med USA.
Men ländernas regeringar är ändå kluvna till USA:s tillbakadragande, säger Michael Kugelman, chef för Sydasiensektionen på tankesmedjan Wilson Center i Washington DC och Afghanistankännare.
– De ser dels en strategisk möjlighet i USA:s tillbakadragande för att de har möjlighet att få mer inflytande i ett land där USA:s avtryck bleknar. Men samtidigt oroas de över att tillbakadragandet kan vara skadligt för deras intressen, säger han till TT.
Länderna vill se ett stabilt Afghanistan, om än av olika anledningar. Det handlar om ekonomiska och geografiska strategiska intressen, att undvika en flyktingvåg och om att regionen inte åter ska ha en nation där religiös extremism kan växa sig stark för att spridas. För att undvika detta kan det till och med bli fråga om oheliga allianser.
Så här ser grannländernas – och USA:s – intressen ut.
Kina
Medan man sträckt sina ekonomiska tentakler ut i stora delar av världen, har Peking dragit sig för att investera i grannlandet Afghanistan, som man ansett vara en oberäknelig och våldsam miljö. I dag äger man inte mycket i landet förutom rättigheterna till en stor koppargruva utanför Kabul, men i kölvattnet av USA:s uttåg kommer det att ändras, tror Michael Kugelman.
– Kina har redan hållit möten med talibanerna för att kunna börja investera. Jag tror att Peking framöver kommer att sluta någon sorts överenskommelse med talibanerna, så att de inte behöver oroa sig att deras investeringar blir attackerade, säger han.
Geografiskt ligger Afghanistan strategiskt till för president Xi Jinpings jätteprojekt BRI (Belt and Road Initiative, ofta kallat Nya sidenvägen) och korridoren mot Mellanöstern och Europa. BRI är mer än ett infrastrukturprojekt, det handlar också om att skapa inflytande i länderna där man investerar. För en talibanledd regim vore Kina å andra sidan en önskvärd samarbetspartner, med Pekings pragmatiska syn på utrikespolitik.
Kinas oro handlar om terrorism från Afghanistan, en liten militant grupp som kallar sig Turkmenistanska islamiska partiet, TIP, och främst består av uigurer, säger Kugelman. Kina oroas för att gruppen ska frodas i Afghanistan och vill samarbeta med talibanerna för att de inte ska tillåta utrymme för TIP.
– Jag tror att Kina överdriver det hotet för att få anledning att angripa uigurerna på hemmaplan.
Pakistan
Pakistan är det land som har den längsta och tätaste relationen med talibanerna och som sägs skydda dess högsta ledare. Pakistan har också använt talibanerna för att skaffa inflytande i Afghanistan och för att trycka tillbaka Indiens – Pakistans ärkefiendes – makt i landet.
– Det bästa för Pakistan vore om fredssamtalen i Doha lyckades och det blev en uppgörelse mellan Kabul och talibanerna. Då får de ett slut på kriget, men fortfarande mycket makt i Afghanistan genom talibanerna, säger Michael Kugelman.
Afghanistan har inte haft en Pakistanvänlig regering sedan talibanerna störtades 2001, påpekar han.
Pakistan kommer sannolikt fortsätta att finansiera talibanerna i viss utsträckning, men inte med vapen.
– Jag tror inte att Pakistan vill att talibanerna ska ta makten med våld. Man oroas att en sådant scenario skulle inspirera militanta jihadister att göra samma sak i Pakistan, säger Kugelman.
De pakistanska talibanerna – inte samma talibaner som de i Afghanistan – är en stark islamistgrupp som historiskt ställt till med mycket problem i Pakistan.
Bland orosmomenten finns också droghandeln, som i dag finansierar mycket av verksamheten åt talibanerna i Afghanistan. Pakistan vill inte att den ska spilla över till dem.
Pakistan är också nära allierad med Kina och har hjälpt Peking att få till möten med talibanerna.
Ryssland
Ryssland har varit försiktigt i Afghanistan på grund av dess dramatiska historia med landet. För Moskva står oron över extremism högst på dagordningen, men det är gruppen IS (Islamiska staten) som man räds.
– Ryssland kan leva med en situation där talibanerna har makten i Afghanistan. Men IS i Afghanistan består till stor del av personer från övriga Centralasien och Ryssland ser gruppen som ett hot mot dem när USA lämnat, säger Michael Kugelman.
– De oroas att en miljö skapas där IS kan frodas.
Ryssland har försökt att förbättra sin relation med både Kabul och talibanerna och har lyckats i viss mån, säger han. Man vill gärna framställa sig själv som en regional stormakt och en viktig spelare i fredsprocessen.
– Rysslands stora fördel där är dess relationer. Man har närmat sig Kina och man har en ny och mer fördjupande relation med Pakistan och en gammal relation med Indien.
På så vis kan Ryssland fungera som en bro mellan Indien och Pakistan, som annars är bittra fiender. Det kan också skapas oheliga allianser:
– Ryssland har till och med hållit möten med USA för att diskutera stabilitet i Afghanistan.
Iran
Irans största oro är hur shiamuslimerna behandlas i Afghanistan av talibanerna, som är sunnimuslimer. Det Iran vill få till är en mer stabil situation för dem, säger Kugelman.
– Iran är det enda landet som faktiskt har en tillgång i Afghanistan, i form av en shiamilisgrupp. Den skulle de kunna använda för att spela en roll i landet.
För stabiliteten skulle det kunna bli problematiskt, påpekar han.
Liksom Ryssland oroas Iran över IS och gruppens möjliga grogrund i Afghanistan. Iran har också tagit emot många flyktingar från Afghanistan, liksom Pakistan. Det vill Teheran få stopp på, eftersom landets ekonomi är i fritt fall men också för att det finns en folklig opinion emot.
– Iran tycker att det finns ekonomiska risker med att låta stora mängder flyktingar komma in i landet. Flyktingfrågan kommer sannolikt att bli den första krisen som följer på USA:s utdragande ur Afghanistan, säger Michael Kugelman.
Indien
Indien sticker ut som det enda av länderna som har en helt igenom positiv relation till USA. Landet har också bra relationer med regeringen i Kabul.
– Indien har varit Afghanistans bästa vän i regionen och är en stor biståndsgivare, man har bland annat finansierat en ny parlamentsbyggnad i Kabul, säger Michael Kugelman.
Afghanerna har en god bild av Indien och många unga åker dit för att utbilda sig.
Men samtidigt är Indien det land i regionen som engagerat sig minst i fredsprocessen. Det beror på att det länge tvekade kring att ta kontakt med talibanerna på grund av sin infekterade relation med Pakistan, förklarar Kugelman.
– För Indien finns det ingen bra lösning för Afghanistan, alla alternativ kommer att stärka talibanernas makt. Terroristgrupper baserade i Afghanistan har historiskt gett sig på Indien och jag tror att Indien oroas att de grupperna kan inspireras av en utveckling där talibanerna får mer makt.
USA
Hur USA:s roll kommer att se ut framöver är okänt, säger Michael Kugelman. Landet kommer dock att fortsätta stötta Afghanistan ekonomiskt och arbeta för att fredssamtalen ska fortsätta.
– USA kommer att bistå mot terrorism från militärbaser i Persiska viken, men de kommer inte att rikta sig mot talibanerna eller delta i de striderna, säger Kugelman.
USA har försökt att förhandla med Afghanistans grannländer för att få sätta upp militärbaser där och på så vis kunna vara närmare, men inte lyckats.
– Det som USA gör nu är förmodligen att sluta överenskommelser med Afghanistans grannländer, som Pakistan, om att dela information så att man kan hålla ordning på var terrorister befinner sig.