Gräshoppor plåga i hungerns Afghanistan

Svärmar av gräshoppor sprider sig över odlingar i norra Afghanistan, hos bönder vars familjer redan är drabbade av hungersnöd.
–Vi går med hungriga magar för att döda gräshopporna. Om vi inte dödar dem kommer vårt jordbruk att förstöras, säger Baz Mohammad i byn Kandali.

En bonde försöker stampa ihjäl invaderande gräshoppor i Balkhprovinsen i Afghanistan.

En bonde försöker stampa ihjäl invaderande gräshoppor i Balkhprovinsen i Afghanistan.

Foto: Wakil Kohsar/AFP/TT

Afghanistan2023-06-24 06:12

Hundratusentals gräshoppor har tagit över vetefält i Kandali i den nordliga Balkhprovinsen i Afghanistan.

– De äter allt som är grönt: vete, ärtor, sesam, konstaterar Baz Mohammad som är engagerad i det lokala styret.

Efter att ha ätit upp skörden lägger insekterna ägg som kommer att kläckas nästa vår. Det innebär att förstörelsen fortsätter i landet där de allra flesta familjer enligt FN redan kämpar för att ha råd med mat.

Det är tredje året i rad som Afghanistan har drabbats av torka. I år har bönderna inte rapporterat något regn alls sedan i mars. Nederbörd hade annars kunnat underlätta genom att skölja bort insekter.

Ekonomisk kris

I år är förhållandena också "perfekta" för gräshoppor, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

– Afghanistan hade tidigare ett väldigt starkt kontrollsystem för gräshoppor. Men det har urholkats kraftigt de senaste två åren, säger FAO:s Afghanistanrepresentant Richard Trenchard.

Landets ekonomi är i bedrövligt skick efter årtionden av krig. Krisen har fördjupats sedan internationellt bistånd drogs in efter det att talibanerna tog över makten i landet i augusti 2021. Cirka 85 procent av befolkningen lever i fattigdom, enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Otillräckliga åtgärder

Runt 7 000 hektar mark har behandlats med kemikalier eller manuellt, men det räcker inte, säger Sifatullah Azizi som leder gräshoppsbekämpningen i Balkhprovinsen.

– Vi har agerat inom ramarna för våra möjligheter. För att utrota dem behövs en budget för att anställa arbetare, betala för bränsle och produkter, säger han.

38-årige bonden Abdul Raqib Kazimi säger att 60 till 70 procent av hans mark har förstörts, inklusive foder till boskap.

– Vi måste själva ha mat. Om det inte finns vete finns det inget mjöl, säger han.

– Jag är väldigt orolig eftersom dessa gräshoppor lägger ägg i det här området. Nästa år kommer det återigen att vara utom min och mina grannars kontroll.

Fakta: Afghanistan

Afghanistan är en islamisk republik med ett könssegregerat samhälle. De ärkekonservativa talibanerna, som styr landet, kallar det för ett islamiskt emirat. Krig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 gick USA-ledda styrkor in i Afghanistan och störtade talibanstyret. Försöken att bygga upp landet har sedan dess kantats av våldsdåd och bakslag.

Efter sitt tillträde som USA:s president lovade Joe Biden att alla amerikanska soldater skulle ha lämnat Afghanistan före den 11 september 2021, 20-årsdagen av terrordåden. I augusti 2021 lämnade USA landet och den islamistiskt fundamentalistiska talibanrörelsen tog makten genom en blixtoffensiv.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!