Hjälporganisationer pausar efter talibanbeslut

Flera internationella hjälporganisationer fryser all verksamhet i Afghanistan efter att talibanerna förbjudit dem att ha kvinnliga anställda.

En afghansk kvinna och hennes dotter på ett biståndsfinansierat barnsjukhus i huvudstaden Kabul. Arkivbild från 2021.

En afghansk kvinna och hennes dotter på ett biståndsfinansierat barnsjukhus i huvudstaden Kabul. Arkivbild från 2021.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Afghanistan2022-12-25 13:06

Rädda barnen, Norska flyktingrådet och Care pausar omedelbart allt arbete i Afghanistan.

De tre stora hjälporganisationernas besked följer på lördagens besked från talibanregeringen, som då beordrade alla icke-statliga organisationer att inte längre anställa kvinnor.

– Vi har följt alla kulturella normer och vi kan helt enkelt inte arbeta utan vår hängivna kvinnliga personal, som är helt avgörande för att vi ska kunna nå kvinnor som är i desperat behov av hjälp, säger Norska flyktingrådets Afghanistanchef Neil Turner.

"Beroende av kvinnlig personal"

Även hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC), som har 3 000 kvinnor anställda runt om i Afghanistan, avbryter sitt arbete.

"För IRC är vår förmåga att leverera tjänster beroende av kvinnlig personal på alla nivåer i vår organisation", meddelar IRC i ett uttalande.

Talibanstyrets påbud är det senaste i en rad kvinnofientliga regeringsbeslut. Bara några dagar tidigare hade talibanerna meddelat att kvinnliga studenter stängs ute från landets universitet, i strid mot tidigare utfästelser. Kvinnor har tidigare förbjudits att vistas på platser som gym och nöjesparker.

Förbudet mot högre utbildning för kvinnor väntas få konsekvenser för den framtida personalförsörjningen i samhällsviktiga yrken. Men beslutet om biståndsorganisationernas personal kan bli kännbart snabbare än så.

Oro för humanitärt stöd

Stora delar av det krigshärjade Afghanistans vård- och utbildningssektorer drivs av utländska hjälporganisationer. För dessa är kvinnliga anställda avgörande för att kunna ge hjälp – som exempelvis mödravård – i sammanhang som är stängda för män.

Beskedet om kvinnoförbudet har väckt bestörtning i det internationella samfundet. FN:s generalsekreterare varnar för att det riskerar att förvärra civilbefolkningens redan utsatta läge ytterligare.

"FN och dess samarbetspartners, inklusive statliga och ideella icke-statliga organisationer, hjälper mer än 28 miljoner afghaner som är beroende av humanitärt stöd för att överleva", säger generalsekreteraren i ett uttalande.

FN-representanter och hjälporganisationer håller under söndagen ett krismöte i Afghanistans huvudstad Kabul för att diskutera följderna av talibanernas beslut.

Svensk minister fördömer

Afghanistan är det största mottagarlandet för svenskt bistånd. I en skriftlig kommentar till TT går bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) hårt åt talibanernas beslut.

"Det här beslutet av talibanerna är dåligt för hela Afghanistans redan hårt prövade befolkning. Vi fördömer denna utveckling å det starkaste och kommer genast undersöka vilka konsekvenser detta får för våra svenska organisationer på plats", säger Forsell.

Fakta: Kvinnors situation i Afghanistan

Afghanistan har länge räknats som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Utbrett sexuellt och fysiskt våld, väpnade konflikter, könsstympning och brist på sjukvård och utbildning hotar allvarligt kvinnors hälsa och liv, enligt en undersökning av amerikanska Thomson Reuters Foundation från 2019.

24 procent av landets kvinnor är läskunniga, och bara 13 procent yrkesarbetar. 87 procent uppger att de någon gång har drabbats av könsrelaterat våld.

När talibanernas första styre kollapsade 2001 förbättrades situationen så sakteliga under flera år då fler flickor fick gå i skola och mödradödligheten minskade. Fler kvinnor tog också plats i beslutande organ.

Men sedan talibanerna kom åter till makten 2021 har utvecklingen vänt på de flesta områden. Kvinnor inom statlig förvaltning har avskedats, flickor måste sluta skolan efter lågstadiet och kvinnor som protesterar mot inskränkningarna trakasseras och grips.

Kvinnor får inte längre resa utanför sin hemort utan manlig ledsagare. I maj i år kom påbudet att kvinnor måste klä sig heltäckande – även ansiktet måste döljas – på offentlig plats. Talibanstyret förordar åter burka.

Källor: UI, Sida, UN Women, Svenska Afghanistankommittén, Världsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!