– Våra barn bara gråter och kan inte sova. Vi har ingen mat, säger Abdul Wahab till BBC News och fortsätter:
– Så vi går till apoteket, köper tabletter och ger dem till barnen så att de blir sömniga.
På frågan hur många som drogar sina barn för att få dem att sova svarar han "många av oss, allihopa".
Abdul Wahab bor i nordvästra Afghanistan, strax utanför landets tredje största stad Herat. Familjen bor i ett område med tusentals små hus byggda av lera och sand, en bosättning som under årtionden växt och fyllts till brädden med människor som flytt krig och naturkatastrofer.
En annan man, Ghulam Hazrat, letar i sin ficka och fiskar upp en tablettkarta. Alprazolam – en bensodiazepin som vanligen förskrivs för att behandla svår ångest och panikattacker hos vuxna. Ghulam Hazrat ger pillren till alla sina sex barn, inklusive den yngste sonen som bara är ett år gammal.
Barn svälter ihjäl
Merparten av ångestdämpande substanser är beroendeframkallande och kan orsaka leverskador, kronisk trötthet samt sömn- och beteendestörningar hos barn, enligt studier. I Sverige rekommenderas inte bensodiazepiner till barn och unga under 18 över huvud taget.
På Herats apotek säljs fem tabletter alprazolam för 10 afghani, motsvarande en dryg svensk krona eller priset för en afghansk bit bröd. De flesta familjer som BBC pratat med säger att de livnär sig på några bitar bröd om dagen. En kvinna säger att familjen äter torrt bröd om morgnarna, för att sedan mjuka upp det i vatten och äta resterna till middag.
Halva Afghanistans knappt 40 miljoner stora befolkning hotas redan av akut svält, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Sedan i januari har antalet barn under fem år som söker hjälp för undernäring ökat med 50 procent, enligt en färsk Rädda barnen-rapport. I slutet av 2022 beräknas runt 1,1 miljoner afghanska barn under fem års ålder lida av svår undernäring.
Daglönen: 12 kronor
Landets sjukhus är redan överbelastade med svältande barn efter ett år med torka, översvämningar och en kraftig jordbävning. Med en ekonomi som sedan talibanernas maktövertagande är i fritt fall har sjukvårdssystemet dessutom så gott som kollapsat, enligt UNHCR.
Merparten av de desperata föräldrar som BBC talat med är daglönearbetare som varje dag letar efter nya sätt att sätta mat på bordet. Efter att talibanerna tog makten i augusti 2021 slutade utländska pengar abrupt att flöda in i landet. Tillsammans med internationella sanktioner mot talibanregimen var den ekonomiska kollapsen ett faktum, vilket har lett till att landets daglönearbetare numer oftast går sysslolösa. De dagar de faktiskt hittar arbete så tjänar de runt 100 afghani, knappt 12 svenska kronor.
Enligt en rad biståndsorganisationer ökar även antalet barn som tvingas arbeta – men även antalet flickor som gifts bort och barn som helt enkelt säljs för att familjerna ska få råd med mat.
Sålde njuren – sedan dottern
Nizamuddin berättar för BBC att han sålde sin femåriga dotter för 100 000 afghani, närmare 12 000 svenska kronor. En ung mamma säger att hon redan sålt en njure för att betala av familjens skulder, men att de nu även måste sälja den tvååriga dottern.
– Ibland känner jag att det vore bättre att dö än att leva så här, säger kvinnans make.
Andra flickor, som fyraåriga Nazia, har gifts bort men får stanna hos sina familjer tills de blir tonåringar. Nazias pappa använde hennes hemgift till att köpa mat till familjen och medicin till Nazias lillebror, som 18 månader gammal redan är undernärd.
Även Ammar har sålt en njure för att betala tillbaka pengar han lånat för att kunna sätta mat på bordet. För sitt organ fick Ammar motsvarande drygt 30 000 kronor, varav majoriteten gick till skulder.
– Efter att jag sålde min njure så känner jag mig som en halv person. Jag känner mig hopplös. Om livet fortsätter så här så känns det som att jag kommer att dö, säger han till BBC.