Kvinnor trotsar demonstrationsförbud i Kabul

En grupp afghanska kvinnor protesterar mot talibanstyret inför ett FN-toppmöte i Doha nästa vecka.

Talibanregimen fortsätter att inskränka kvinnors rättigheter trots bland annat skarp FN-kritik. Arkivbild.

Talibanregimen fortsätter att inskränka kvinnors rättigheter trots bland annat skarp FN-kritik. Arkivbild.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Afghanistan2023-04-29 16:52

Omkring 25 kvinnor tog till gatorna i huvudstaden Kabul på lördagen. Demonstranterna uppmanade omvärlden att inte erkänna talibanstyret på det kommande FN-toppmötet i Doha.

Bland slagorden under den tio minuter långa demonstrationen kunde kvinnorna höras ropa:

"Afghanska folket, talibanernas gisslan" och "Erkännande av talibanerna – en kränkning av kvinnors rättigheter"

Under den kommande veckan ska FN diskutera en hållbar väg framåt för Afghanistan. Inget land har ännu erkänt regimen som tog makten efter att USA och flera västländer drog sig ur landet 2021.

De flesta länder anser att ett erkännande av talibanregimen inte skulle stödja en demokratisk utveckling i landet, medan ett fåtal länder framhåller att ett erkännande skulle kunna påverka talibanerna att släppa på vissa förbud som riktas mot kvinnor.

Shamail Tawana Nasiri, 26, som gick i demonstrationen, tror inte att ett erkännande skulle innebära någon förändring för kvinnor.

– För oss som förtrycks, och vars rättigheter tas ifrån oss, ökar det bara oron, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna har tidigare slagit ifrån sig FN-kritik från bland annat säkerhetsrådet mot inskränkningarna av kvinnors rättigheter och sagt att det är "interna angelägenheter".

Fakta: Kvinnors ställning i Afghanistan

Den 15 augusti 2021 återtar talibanerna makten i Afghanistan. Till en början uppger man sig respektera människors rättigheter och friheter och tar avstånd från det brutala styre som rådde 1996–2001. Flickor ska få gå i skola och kvinnor arbeta så fort man ordnat en "säker miljö", lovar talibanerna.

Men den 8 september deklarerar talibanernas talesperson Ahmadullah Wasiq att kvinnors idrottande inte är tillåtet enligt islam.

Och den 28 september meddelar talibanerna att kvinnliga studenter och lärare inte längre får vara verksamma vid Kabuls universitet.

Den 28 mars 2022 beordrar talibanerna flygbolag i landet att neka kvinnor som passagerare om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Den 10 november förbjuds kvinnor att besöka allmänna parker och nöjesfält. Några dagar senare utökas förbudet till gym och badhus.

Den 24 december stoppar talibanstyret icke-statliga organisationer från att ha kvinnliga anställda, med vissa undantag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!