Larmar: Kvinnoförbud kan leda till massdöd

Om regimen i Afghanistan inte ändrar sitt beslut om att förbjuda kvinnliga anställda i icke-statliga organisationer kan hundratusentals människor dö. Det är budskapet från fyra av världens största hjälporganisationer – som nu varnar för att den redan svåra situationen riskerar att bli betydligt värre.

En kvinna matar sin undernärda son på ett barnsjukhus i Kabul i december 2021. Arkivbild.

En kvinna matar sin undernärda son på ett barnsjukhus i Kabul i december 2021. Arkivbild.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Afghanistan2022-12-29 20:19

Beskedet från talibanregimen om att stoppa kvinnor från att arbeta i icke-statliga organisationer sände chockvågor över världen när det offentliggjordes under julafton.

Rädda Barnen, World Vision, Care International och Norska flyktingrådet, som alla kraftigt fördömer beslutet, gör prognosen att de humanitära konsekvenserna kan bli rent katastrofala, inte minst för kvinnor och barn.

– Om vi inte kan återstarta vårt arbete och finnas där för det afghanska folket nu under vintern, då kommer hundratusentals människor att dö, säger Inger Ashing, chef för Internationella Rädda Barnen, på en gemensam digital pressträff med de andra organisationerna.

Pausade verksamheter

Samtliga fyra organisationer beslutade att pausa sina verksamheter i samband med talibanernas besked. Om regimen håller fast vid förbudet ser de inte hur deras arbete ska kunna återupptas.

Andrew Morley, chef för USA-baserade World Vision, poängterar att en stor del av organisationens anställda sjuksköterskor, läkare, lärare och nutritionsexperter är kvinnor.

– Kvinnlig personal har tillgång till grupper och sammanhang som inte är tillgängliga för deras manliga motsvarigheter. De spelar en avgörande roll för att skydda de samhällen vi tjänstgör i. De räddar liv och deras professionella expertis är oersättlig, säger han.

Stoppet för kvinnor kommer samtidigt som Afghanistan genomgår en synnerligen allvarlig ekonomisk och humanitär kris, där sex miljoner människor befinner sig på randen till svält.

Oklarheter kvarstår

Att det nya beslutet kommer få konsekvenser för Afghanistan befolkning och de som arbetar där står bortom rimligt tvivel. Däremot återstår det fortfarande frågetecken om hur det kommer att implementeras.

Svenska Afghanistankommittén, som är den största kanalen för svenskt bistånd till Afghanistan, fortsätter för närvarande med sitt arbete på plats, även om man har vidtagit åtgärder med anledning av förbudet.

– Vi söker nu klarhet från myndigheterna om hur förbudet ska förstås och hur de menar att det ska tillämpas, och vad som egentligen är anledningarna till att de menar att det måste införas. Vi är tydliga med att beslutet kan få väldigt stora negativa konsekvenser, sade generalsekreterare Andreas Stefansson, till TT på annandagen.

Hoppas på omtag

Oklarheterna kring regimbeslutet är anledningen till att de fyra andra organisationerna i nuläget inte anser sig kunna fortsätta sitt arbete.

Hoppet står nu framför allt till att talibanerna genom förhandling med FN ska förmås att tänka om och tillåta kvinnlig biståndspersonal.

– Vi är fortsatt optimistiska vad gäller de fortsatta diskussionerna med de facto-regimen (talibanerna) och dessa måste fortsätta på alla nivåer så att vi biståndsorganisationer kan fortsätta med vårt livräddande arbete, säger Sofia Sprechmann Sineiro, generalsekreterare för Care International.

Fakta: Kvinnors situation i Afghanistan

Afghanistan har länge varit ett av världens farligaste länder för kvinnor. 24 procent av landets kvinnor är läskunniga och bara 13 procent yrkesarbetar. 87 procent uppger att de någon gång har drabbats av könsrelaterat våld.

När talibanernas första styre kollapsade 2001 förbättrades situationen så sakteliga. Fler flickor fick gå i skola och mödradödligheten minskade. Fler kvinnor tog också plats i beslutande organ.

Men sedan talibanerna kom åter till makten 2021 har utvecklingen vänt. Kvinnor inom statlig förvaltning har avskedats, flickor måste sluta skolan efter lågstadiet och kvinnliga studenter har stängts ute från universtietsstudier.

Kvinnor får inte längre resa utanför sin hemort utan manlig ledsagare. I maj i år kom påbudet att kvinnor måste klä sig heltäckande – även ansiktet måste döljas – på offentlig plats. Talibanstyret förordar åter burka.

Källor: UI, Sida, UN Women, Svenska Afghanistankommittén, Världsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!