Larmet från Kabul: "Inga pengar att köpa bröd"

Människor flyr hals över huvud då talibanerna tar över Afghanistan provins för provins. Många hamnar i huvudstaden Kabul, där desperationen breder ut sig.

Afghanska internflyktingar får vård i en park i Kabul.

Afghanska internflyktingar får vård i en park i Kabul.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan2021-08-13 10:55

Bland internflyktingarna i den afghanska huvudstaden finns omkring 72 000 barn, enligt en uppskattning från Rädda Barnen. Vissa får plats i något av de tältläger som slagits upp i utkanten av Kabul, men många hamnar på gatan eller tvingas sova i övergivna lagerlokaler och liknande.

Wazhma Frogh, grundare av Organisationen för kvinno- och fredsstudier och medlem av fredsrådet HPC, säger till nyhetskanalen CNN att fler än 60 000 familjer bor på Kabuls gator efter att ha flytt våldet i andra delar av landet.

– Det är familjer med små barn, tvååringar, treåringar, fyraååringar, som bor på gatan, säger hon.

Olika organisationer gör helt olika uppskattningar och det verkliga antalet som befinner sig i Kabul, och hur många av dem som saknar tak över huvudet, är okänt.

En 35-årig gatuförsäljare från Kunduzprovinsen berättar för brittiska BBC att han flydde till Kabul efter att talibanerna tänt eld på hans hus. Nu lever han på gatan.

– Vi har inga pengar att köpa bröd eller medicin till mitt barn, säger mannen.

Från runt om i landet kommer oroväckande rapporter om förödelse efter talibanernas framfart, som har tagit omvärlden på sängen.

– Allt i Kunduz har plundrats, säger Amruddin Wali, som leder provinsrådet i Kunduz, vars huvudstad med samma namn togs över av talibanerna förra helgen, till afghanska Tolo News.

– Regeringen har hittills inte gjort någonting, konstaterar journalisten Naseer Sadiq, baserad i norra Afghanistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!