Mohammed i Kabul: Världen har svikit oss

Snaran dras åt när talibanerna närmar sig Afghanistans huvudstad. 42-åriga Mohammed och hans familj kan inte längre sova om natten.
–Situationen är fruktansvärd. Det internationella samfundet har svikit oss och sålt ut oss till talibanernas dödsmaskin, säger han till TT.

Människor som flytt Afghanistans norra provinser söker skydd i en park i Kabul.

Människor som flytt Afghanistans norra provinser söker skydd i en park i Kabul.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan2021-08-14 10:08

Den fundamentalistiska talibanrörelsen rycker obevekligen fram mot Kabul och befinner sig på lördagen bara några mil från den afghanska huvudstaden. Stad efter stad har fallit i extremisternas händer och västländer tycks göra sig redo för Kabuls fall genom att snabbt evakuera diplomater och medborgare.

Den spända situationen och osäkerheten kring vad som väntar gjorde att Mohammed, hans mamma och bröder inte kunde sova i natt. I stället satt de uppe och följde nyheterna, som ger en mörk bild av utvecklingen i Afghanistan.

– Vi vet inte när talibanerna kommer. Men jag tror att Kabul kommer att falla inom bara några dagar. 20 år av framsteg har raserats på bara en månad, säger Mohammed till TT över telefon och syftar på den internationella insats som störtade talibanerna men som avslutas i och med de utländska styrkornas slutgiltiga uttåg ur landet.

– Ingen vet vad som händer, läget förändras snabbt. Men moralen är låg, det här är ett psykologiskt krig som talibanerna kommer att vinna.

Oro för repressalier

Mohammed, som inte vill uppge hela sitt namn av rädsla för repressalier, bor i ett annat land och har varit i Kabul för att besöka sin familj. Nu försöker han att hitta en flygbiljett hem tidigare än planerat, men de är dyra och svåra att komma över eftersom de som kan flyr för sina liv.

Hans mamma och bröder har dock ingen möjlighet att lämna Afghanistan, bland annat på grund av att de saknar visum.

Familjen är rädd för vad som väntar om talibanerna tar kontrollen i Kabul, eftersom Mohammed och andra familjemedlemmar har arbetat för internationella organisationer och därmed kan utgöra en måltavla för den västfientliga rörelsen.

– Från andra provinser rapporteras om hur talibaner går från dörr till dörr för att ta reda på vem som bor där. Får de reda på vilka vi har jobbat för kan vi få problem, tror Mohammed.

– Det enda vi kan göra är att lämna vårt hem och försöka flytta dit ingen känner oss. Hade jag vetat vad som väntade hade jag inte jobbat för det internationella samfundet, som genom sitt svek har äventyrat min familjs säkerhet och inte går att lita på.

"Alla har vapen"

När talibanerna hade makten i Afghanistan 1996–2001 var Mohammed i tonåren. Han berättar hur han en gång greps för att han inte hade skägg – något som tillsammans med traditionell klädsel var obligatoriskt under det fundamentalistiska styret.

– Jag var så ung, jag hade ju knappt någon skäggväxt. Men de rakade mitt huvud och slog mig med en elkabel innan jag lyckades fly på cykel, säger han.

– Deras styre var riktigt dåligt för Afghanistan. Nu tycks de dock ännu mer brutala än tidigare. En massaker väntar om de helt tar över makten och inbördeskriget har redan börjat. Till och med i Kabul har nästan alla ett vapen och gör sig redo för att slåss.

"Barnen gråter"

Tiotusentals människor har flytt till Kabul från provinser som tagits över av talibanerna. Människor i huvudstaden har hamstrat mat – men delar också med sig till behövande i de provisoriska tältläger som har satts upp för internflyktingar, enligt Mohammed som har besökt ett av dem.

– Barnen gråter. Det finns ingen mat, ingen mjölk. Desperata familjer har flytt utan att få med sig några ägodelar, säger han.

– Omvärlden har svikit oss, huggit oss i ryggen och sålt ut oss till talibanerna. Afghanistan kommer att bli en bas för internationell terrorism och om ett par år finns risk för att fler länder kommer att utsättas för terrordåd som det som drabbade USA den 11 september.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!