Motstridiga uppgifter om Panjshirdalens fall

Talibanerna uppges ha tagit över Panjshirdalen och kontrollerar därmed hela Afghanistan, enligt obekräftade uppgifter som dock motsägs av en invånare i området. Samtidigt kommer uppgifter om att mulla Abdul Ghani Baradar – som uppges ha deltagit i massakrer under den förra talibanregimen – ska leda talibanernas styre.

Mulla Abdul Ghani Baradar, i mitten, under en internationell fredskonferens i mars.

Mulla Abdul Ghani Baradar, i mitten, under en internationell fredskonferens i mars.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Afghanistan2021-09-03 01:12

På fredagskvällen, svensk tid, kom motstridiga uppgifter om huruvida Panjshirdalen – den väpnade oppositionens motståndsfäste – har fallit eller inte. Tre talibanledare uppger till Reuters att så är fallet, men en invånare i Panjshirdalen säger i telefon till AFP att området inte har fallit.

Den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh som numera är en av oppositionens ledare, säger till tv-stationen Tolo News att uppgifter om att han har flytt landet är osanna.

I flera dagar har talibanrörelsens ledare hintat om att en ny afghansk regim inom kort ska vara på plats. På fredagen uppger flera talibankällor för nyhetsbyrån Reuters att det blir Mulla Abdul Ghani Baradar, som återvände till Afghanistan från Qatar två dagar efter det att talibanerna intagit Kabul, som kommer att leda landet. Baradar har de senaste åren ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA förts.

Baradar ses enligt The Diplomat som en sansad och moderat politiker, snarare än en konfrontativ militär ledare. Under talibanregimen mellan 1996 och 2001 ska han dock ha deltagit i avskyvärda brott och massakrer. Enligt afghanska analyser ska han bland annat personligen ha beordrat och övervakat en avrättning av flera anställda vid en flygbas.

Humanitära flygningar fortgår

Andra talibaner som uppges få högt uppsatta positioner inom det nya styret är mulla Yaqoob, chef för talibanernas mäktiga militärkommission och son till talibangrundaren mulla Omar, samt Sher Mohammad Abbas Stanekzai, vice hälsominister när talibanerna senast hade makten i Afghanistan. Ett officiellt kungörande väntas inom de närmsta dagarna.

En av knäckfrågorna efter talibanernas maktövertagande är hur omvärlden ska kunna säkerställa att civila afghaner fortsatt får den hjälp de har behov av – utan att pengar och resurser hamnar i talibanernas fickor.

På torsdagen uppgav FN:s talesperson Stéphane Dujarric att FN:s livsmedelsprograms (WFP) flygförbindelser med Afghanistan kvarstår. Flygningarna går mellan Pakistans huvudstad Islamabad och Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan och Kandahar i söder. Tre plan har redan landat i Mazar-e-Sharif sedan den 29 augusti.

Inrikesflyg återupptas

Flygen gör det möjligt för "160 humanitära organisationer att fortsätta sin livräddande verksamhet i Afghanistans provinser", uppger Dujarric. Förhoppningen är att utöka verksamheten med fler flyg och fler destinationer. Mellan 2002 och 2021 trafikerade FN:s humanitära flyg fler än 20 destinationer i Afghanistan.

"Vi kommer att försöka återvända till dessa platser när säkerhetsläge och finansiering tillåter", säger Dujarric.

Parallellt meddelar det afghanska flygbolaget Ariana Afghan Airlines att inrikesflygningar kommer att återupptas i det talibankontrollerade landet.

– Vi har fått grönt ljus från talibanerna och flygmyndigheter att börja flyga i dag, säger Tamim Ahmade, en av flygbolagets chefer, på fredagen.

Förlängning diskuteras

I New York pågår samtidigt en intensiv diskussion om FN:s framtid i Afghanistan. Mandatet för organisationens Afghanistanuppdrag Unama löper ut den 17 september och en eventuell förlängning ska diskuteras av säkerhetsrådet i nästa vecka. Men efter talibanernas maktövertagande har förutsättningarna för Unama förändrats drastiskt.

I ett uttalande på torsdagen uppmanade människorättsorganisationen Human Rights Watch säkerhetsrådet att förnya mandatet.

"Talibanrörelsen har urusla meriter vad gäller mänskliga rättigheter, särskilt gällande kränkningar mot kvinnor och flickor, så FN-missionen behöver vara världens ögon på marken och öppet rapportera om situationen i Afghanistan", säger HRW:s FN-chef Louis Charbonneau i ett uttalande.

Fakta: Mulla Abdul Ghani Baradar

Mulla Abdul Ghani Baradar har av bedömare redan tidigare pekats ut som den som sannolikt blir politiskt ansvarig för talibanernas styre.

De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum. Baradar rapporteras nyligen ha arbetat med att styra upp ansvaret för bland annat säkerhetsfrågor och landets ekonomi.

Baradar återvände nyligen till den afghanska huvudstaden och rapporteras bland annat ha mött CIA-chefen William Burns i Kabul.

Han växte upp i Kandahar, talibanernas födelseplats, och stred mot de sovjetiska styrkorna tillsammans med den mytomspunne, enögde predikanten mulla Omar. Tillsammans grundade de talibanrörelsen i början av 1990-talet i det kaos som uppstod när Sovjetunionen drog sig tillbaka.

Baradar greps 2010 i Pakistan, i en operation utförd av CIA och Pakistan. Han satt i fängelse där till 2018, då han frigavs och begav sig till Qatar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!