Nytt slöjkrav i Afghanistan: "Enorm tillbakagång"

Talibanstyrets ledare har utfärdat ett dekret om att alla kvinnor måste bära heltäckande slöja i offentliga miljöer. –Det här är en sådan enorm tillbakagång efter allt det arbete och de framsteg som tidigare gjorts, säger Madelaine Seidlitz vid Amnesty Sverige.

Kvinnor måste nu bära heltäckande slöja i Afghanistan, även om delar av ansiktet får synas. Arkivbild.

Kvinnor måste nu bära heltäckande slöja i Afghanistan, även om delar av ansiktet får synas. Arkivbild.

Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

Afghanistan2022-05-07 10:19

Beslutet är en av de hårdaste inskränkningarna i de afghanska kvinnornas privatliv sedan talibanerna tog makten.

– De ska bära chador eftersom det är tradition och ett tecken på respekt, säger talibanernas högsta ledare Hibatullah Akhundzada till AFP.

Chador är en heltäckande slöja som går från huvudet ner till fötterna. Den täcker håret medan delar av ansiktet får synas.

"Fruktansvärd lag"

"De kvinnor som inte är för gamla eller för unga måste täcka ansiktet, bortsett från ögonen, såsom sharialagen föreskriver. Detta för att inte provocera män som inte är mahram (nära släktingar)", lyder dekretet.

– Vi vill att våra systrar ska leva i värdighet och säkerhet, säger Khalid Hanafi, talesperson för departementet för främjande av dygd och förebyggande av last.

Madelaine Seidlitz, senior juridisk rådgivare vid Amnesty Sverige, beskriver den nya lagen som "fruktansvärd", men understryker samtidigt att hon inte är förvånad.

– Det här är något som många har fruktat och vi har ju sett att det har tagits fler och fler steg i den här riktningen. Till en början sade man, om än otydligt, att kvinnors rättigheter skulle respekteras. Nu ser vi i stället att de i allt högre utsträckning inskränks, säger hon.

Enligt dekretet bör kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus stanna hemma.

Skollöfte bröts

De nya påbuden innebär att talibanerna nu har samma hårda restriktioner för kvinnor som man hade under styret mellan 1996 och 2001.

– Islamsk ideologi och islamiska principer är viktigare än något annat för oss, säger Khalid Hanafi.

I slutet av mars bröt talibanerna även löftet om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflickorna igen. Nu tillåts bara flickor upp till sjätte klass gå i skolan.

Madelaine Seidlitz lyfter fram att det även har blivit betydligt svårare för kvinnor att arbeta. Sammantaget innebär inskränkningarna en dyster framtidsprognos för Afghanistan, säger hon.

– Just nu är det väldigt svårt att se hur kvinnornas situation skulle förbättras så länge som talibanerna befinner sig i maktställning.

– Dessutom är det ett land som präglas av flera andra svåra kriser med en enorm fattigdom och utbredd svält. Därför är det viktigt att vi fortsätter prata om Afghanistan, både i sin helhet och vad gäller kvinnors rättigheter.

Talibanerna tog makten i Afghanistan den 15 augusti 2021 och utlovade då en "mjukare" kvinnopolitik. Man har även lovat att alla flickor ska utbildas om omvärlden slopar sanktioner och inte längre håller afghanska medel frysta.

Fakta: Muslimska slöjor

Burka: Heltäckande, även ansikte, händer och fötter. Ett nät täcker ansiktet. Finns i olika varianter, mest känd från Afghanistan.

Nikab: Täcker ansiktet utom ögonen (från näsrygg och kindknotor). Vanlig i Saudiarabien och runt Persiska viken. Kompletteras ibland med Abaja som täcker övriga kroppen.

Chador: Heltäckande. Bara del av ansikte syns (nedre delen av hakan får inte synas). Händer och fötter syns. Vanlig hos shiamuslimer i Iran.

Hijab: Täcker hår, hals och ibland även skuldror. Den vanligaste sjalen bland troende muslimska kvinnor i världen.


Fakta: Kvinnors rättigheter i Afghanistan

Afghanistan räknas som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Utbrett sexuellt och fysiskt våld, väpnade konflikter, kvinnlig omskärelse och brist på sjukvård och utbildning hotar allvarligt kvinnors hälsa och liv, enligt en undersökning av amerikanska Thomson Reuters Foundation från 2019.

24 procent av landets kvinnor är läskunniga, och bara 13 procent yrkesarbetar. Nästan inga kvinnor äger egen mark. Hisnande 87 procent uppger att de någon gång har drabbats av könsrelaterat våld.

När talibanernas styre kollapsade 2001 förbättrades situationen under flera år då fler flickor fick gå i skola och mödradödligheten minskade. Fler kvinnor tog också plats i beslutande organ.

Sedan talibanerna kom till makten 2021 har utvecklingen vänt tillbaka på de flesta områden. Islamiströrelsen har i sina försök att få omvärldens erkännande lovat vissa kompromisser, men inte fått något vidare gehör.

Källor: Sida, UN Women, Svenska Afghanistankommittén, Världsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!