När TT senast pratade med Khalid Fahim, Svenska Afghanistankommitténs programchef i Kabul, hade huvudstaden precis fallit i talibanernas händer.
Då noterade han en omedelbart förändring: nästan inga kvinnor rörde sig ute.
– Jämfört med de första dagarna är det fler kvinnor på gatorna nu. Men de flesta har fortfarande inte börjat arbeta igen och de täcker sig fortfarande mer än vad de gjorde under den förra regeringen, säger Khalid Fahim.
Stängda banker
De första dagarna präglades av ett nervöst avvaktande. Afghanistans största stad stod stilla i väntan på att talibanerna skulle bekänna färg. Rörelsen hade lovat att skydda liv och egendom, men många minns skräckväldet senast den styrde.
Livet har fortfarande inte återgått till hur det var innan maktövertagandet, säger Khalid Fahim, men en viss normalisering har skett.
– Butiker och marknader har öppnat igen men större företag och köpcentrum håller stängt, säger han.
Förklaringen är inte främst rädsla utan kontantbrist. Företagen har inte råd att betala löner och ingen kan handla mer än det nödvändigaste, om ens det.
– En av de mest trängande utmaningarna är att alla banker är stängda. Talibanerna har beordrat att de ska öppna i morgon men med en uttagsgräns på 200 amerikanska dollar i veckan, säger Khalid Fahim.
– Det är självklart inte tillräckligt för en genomsnittlig familj, men det är en början. Människor fick snabbt slut på kontanter och många har inte ens kunnat köpa det mest grundläggande.
Stillastående stad
Mycket av offentlig service och kommunal förvaltning ligger fortfarande nere. Talibanerna har uppmanat människor att återvända till sina arbetsplatser, men många väljer att vänta och se.
– Osäkerheten bland offentliganställda är stor. De frågar sig om talibanerna kommer kunna betala löner och om det går att lita på löftet om amnesti för de som jobbat åt den förra regeringen, säger Khalid Fahim.
Det finns också oro för att den nuvarande ekonomiska krisen ska bestå.
– Internationella givare ställer in det bistånd som gått till den tidigare regeringen, det har lett till frustration bland allmänheten. Rädslan är att det kommer att leda till att statliga institutionen kollapsar och då är det vanliga människor som drabbas, säger Khalid Fahim.
Rädsla för ny våldsvåg
Torsdagens blodiga terrordåd vid Kabuls flygplats har spätt på en redan befintlig fruktan för den osäkra framtiden. Enligt lokala sjukvårdskällor dödades närmare 200 civila afghaner i attentatet. Var det bara början?
– Det skrämde människor mycket. Men rädslan handlar inte bara om flygplatsexplosionen utan om en ny våg av våld och otrygghet, säger Khalid Fahim.
– IS Khorasan tog på sig attacken. De har utfört attacker förut, men nu är farhågan att de väpnade strider som minskat kraftigt sedan talibanerna tog över ska blossa upp igen. Att det blir en ny konflikt mellan talibanerna och IS Khorasan.