Dagen efter den amerikanske presidenten Joe Bidens tv-sända tal om varför USA lämnat Afghanistan, kommer liknande toner från London.
Den brittiske utrikesministern Raab försvarar beslutet att dra tillbaka de brittiska styrkorna från Afghanistan samt den efterföljande, kaotiska evakueringen. Utspelet på onsdagen är också ett svar på hård kritik som riktats mot regeringen i London och krav på Raabs avgång.
Det var osannolikt att Kabul skulle falla i talibanernas händer i år, sade Raab vid ett krismöte med parlamentets utrikesutskott.
– Och bara för att vara tydlig – den ståndpunkten delades av våra Nato-allierade, sade han.
Efter USA:s tillbakadragande fanns inga andra alternativ än att lämna landet, enligt honom. För framtida operationer behövs en ny strategi där man klarar sig utan USA, anser Raab.
Svårare ta sig ut
Enligt uppgifter har talibanrörelsen satt upp fler och fler kontrollstationer längs med de vägar som leder norrut från huvudstaden Kabul mot de centralasiatiska grannländerna i norr.
Dessutom har talibanerna förbjudit kvinnor att resa utan en manlig följeslagare. Privata företag som försöker hjälpa afghaner att fly rekommenderar människor att "ligga lågt".
Hussain och hans sex döttrar kämpade för att ta sig igenom talibanernas kontrollstationer vid Kabuls flygplats i flera dagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men trots att han har ett amerikanskt pass så lyckades familjen inte komma ombord på något av de sista planen mot säkerheten.
Efter USA:s slutgiltiga uttåg ur Afghanistan natten till tisdagen är de kvarvarande alternativen få. Hussain är en av de tusentals afghaner som överväger en riskabel resa landvägen mot friheten. Resan oroar honom – särskilt med tanke på de sex döttrarna.
– Jag hör på nyheterna och från släktingar att tusentals väntar vid gränsen till Pakistan för att försöka komma in i Pakistan. Jag vet inte vad jag ska göra, om jag borde åka mot Tadzjikistan, säger han.
Brittiska samtal med talibaner
Talibanerna har uttryckt en önskan om att civil flygtrafik ska fortsätta att trafikera Afghanistan efter att västländerna lämnat. Men hittills ser det mörkt ut. Världens flygbolag undviker afghanskt luftrum. Samtal förs mellan talibanrörelsen, Turkiet och Qatar om eventuellt flygplatssamarbete.
Under tiden packar allt fler afghaner ner nödvändiga ägodelar och ger sig ut på flykt – antingen söder- eller österut, mot Pakistan, eller mot de centralasiatiska grannarna i norr. Tadzjikistan har lovat att ta emot 100 000 afghanska flyktingar, medan Uzbekistan har sagt att landet ska fungera som transitland för amerikaner, tyskar och eventuellt andra nationaliteter som försöker lämna Afghanistan.
Enligt FN:s flyktingorgan kan uppemot en halv miljon afghaner komma att fly landet den närmaste tiden.