En delegation från Afghanistans talibanregering befinner sig i Oslo för överläggningar med representanter från Norge, EU och flera andra västländer, däribland Storbritannien, Frankrike och USA.
Det är den norska regeringen som tagit initiativ till besöket, talibanernas första till väst sedan maktövertagandet i somras. Syftet är att diskutera situationen i landet, som enligt FN står inför en humanitär katastrof. FN uppskattar att över halva befolkningen, runt 23 miljoner människor, hotas av svält.
Talibanerna välkomnar initiativet som en möjlighet att normalisera relationen med väst. Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt betonar i sin tur att mötet inte ska ses som ett erkännande av den brutala och kvinnofientliga rörelsen.
Kritiker anser att ett erkännande är precis vad det handlar om. Men enligt Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén, SAK, är dialog den enda vägen framåt.
– Man vill inte legitimera talibanerna, än mindre erkänna dem, men i realiteten så är det de som styr, och eftersom ingen hotar dem så kommer de göra ett tag framöver. Vill man göra något för att påverka befolkningen så måste man föra en dialog med talibanerna, säger han.
Måste samtala
Svenska Afghanistankommittén har arbetat med utvecklingsbistånd i landet i över 40 år. Klas Bjurström anser att omvärlden även framgent kommer vara tvungna att förhålla sig till talibanerna – humanitär katastrof eller ej.
– Alternativet finns inte riktigt. Att tro att man ska kunna lösa problemen genom att isolera talibanerna är direkt kontraproduktivt. Dessutom finns det en stor befolkning som får lida av det. De har mänskliga rättigheter, och de måste man försöka försvara, säger han.
– Man måste vara pragmatisk, praktisk och resultatorienterad. En sak är säker – utan dialog så kommer man inte att lyckas med något.
I Norge har även Röda Korset ställt sig positivt till samtalen med talibanerna.
– Afghanistan har fått nya makthavare, och det är dessa vi nu måste förhålla oss till, säger Bernt G. Apeland, generalsekreterare för norska Röda Korset, i ett pressmeddelande.
TT har varit i kontakt med svenska Röda Korset som avböjer att kommentera.
"Finns risker"
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark är kluven till samtalen.
– Man måste komma ihåg att talibanerna har kastat en folkvald regering överbord, säger han.
TT: Borde mötet äga rum?
– Det finns risker med det.
Han påpekar att Norge har en lång tradition av att vara en medlarnation, vilket gör det lättare för landet att vara värd för ett sådant möte.
– I en svensk kontext hade det varit mycket svårare.
Utrikesdepartementet har avböjt att kommentera med hänvisning till att regeringen inte deltar i samtalen.
"Sverige har inte fått någon inbjudan och vi kan inte kommentera konferensen närmare", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.
Margot Wallström, socialdemokratisk utrikesminister mellan 2014 och 2019, skriver på Twitter att det i dagsläget inte är "frågan om man ska prata med talibanerna utan hur man ska göra det".
Samtalen i Oslo pågår mellan 23 och 25 januari. Utöver företrädare för talibanerna, USA, EU och ett antal europeiska länder deltar representanter för det afghanska civilsamhället, däribland kvinnliga ledare och journalister.