Skolan öppnar igen – men inte för flickorna

Afghanska skolor och universitet öppnar igen efter ett vinteruppehåll. Men för flickor och kvinnor är dörrarna stängda vid terminsstarten.
–Det krossar ens hjärta att se pojkarna gå dit medan vi måste stanna hemma, säger 22-åriga afghanska Rahela.

Ett klassrum för kvinnor i Kabul, numera öde. Arkivbild.

Ett klassrum för kvinnor i Kabul, numera öde. Arkivbild.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Afghanistan2023-03-07 05:00

Talibanernas styre fortsätter att förstärka och fördjupa förtrycket av kvinnor. Exemplet med skolgång är bara ett av många beslut som undergräver kvinnors rättigheter, skriver tankesmedjan International Crisis Group (ICG) i en ny rapport.

När talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021 antydde de att kvinnors rättigheter inte skulle inskränkas helt. Men faktiska beslut har visat raka motsatsen, vilket upprör många i den muslimska världen.

Förbudet mot skolgång är så flagrant att även kvinnor i Afghanistan vågar uttrycka sin bestörtning.

– Detta handlar bara om könsdiskriminering mot flickor, då det inom islam är tillåtet för oss att läsa högre utbildningar. Ingen borde stoppa oss från att lära, säger Rahela, som är 22 år och kommer från provinsen Ghor, till nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna: Nödvändigt förbud

Talibanerna säger att förbudet är nödvändigt då kvinnor inte följt de regler som införts: manligt sällskap till och från skolan och en strikt klädkod, bland annat.

Universitet hade redan tidigare bestämt att separera klasserna, införa separata ingångar för män och kvinnor, samt att kvinnliga studenter skulle undervisas av kvinnliga lärare eller äldre män.

Waheeda Durrani, journaliststudent i Herat i nordvästra Afghanistan, har en krass förklaring till att reglerna införs:

– Om afghanska flickor och kvinnor fick utbildning skulle de aldrig tolerera en regering som exploaterar islam och Koranen.

– Med utbildning skulle de kräva sina rättigheter. Det är vad regeringen är rädd för, fortsätter hon i sitt resonemang med AFP:s reporter.

Vädjan om bojkott

En grupp kvinnor har skrivit ett öppet brev där de manar manliga studenter och lärare att bojkotta skolor och universitet, att helt enkelt utebli från undervisning.

"Talibanerna har endast inbjudit er att komma till klassrummen. /.../ Detta strider mot vårt gemensamma mål att bygga ett progressivt, självförsörjande, fritt och jämlikt Afghanistan", står det i brevet.

Protester mot talibanerna leder ofta till repressalier. Det drabbade den kände journalisten och universitetsläraren Ismail Mashal, som i direktsänd tv i december rev sönder sitt universitetsdiplom. Han greps och har hållits i förvar fram till i söndags, då han enligt en assistent släpptes fri.

Alla omständigheter kring frihetsberövandet och behandlingen av Mashal har ännu inte framkommit.

Människorättsorganisationen ICG är hård i sin slutsats om utvecklingen i Afghanistan och vad internationella organisationer och biståndsgivare bör göra:

"Hjälparbetare bör upphöra (med sina insatser) tills vidare och ställa om verksamheten när de inte inte längre kan upprätthålla humanitära principer."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!