De som inte vill se ett talibanstyrt Afghanistan sätter sitt hopp till Amrullah Saleh. Den tidigare vicepresidenten har utropat sig till tillförordnad president och deklarerat att han aldrig kommer att ge vika för talibanernas våld.
I stället tar han täten i en väpnad motståndsrörelse som just nu organiseras i det svårtillgängliga bergsområdet – tillika historiska motståndsfästet – Panjshirdalen, nordost om Kabul.
Platsen är det enda området i landet som inte kontrolleras av talibanerna.
"Jag tänker inte svika de miljoner människor som lyssnat på mig. Jag knäböjer aldrig för talibanerna. Aldrig", skrev Saleh på Twitter i söndags innan han gick under jorden.
Sedan dess har bilder av Saleh cirkulerat på nätet där han syns tillsammans med en viss Ahmad Massoud. Sällskapet har en stark symbolisk betydelse. Ahmad Massoud är son till den legendariske Ahmad Shah Massoud – "Lejonet av Panjshir" – grundare av Norra alliansen som dödades av al-Qaida 2001.
Det var Ahmad Shah Massoud som ledde motståndet mot talibanernas förra regim och Saleh var hans lärjunge. Nu har Norra alliansens fana återigen hissats i Panjshir. Kan historien upprepa sig?
Historiskt motståndsfäste
Panjshirdalen har ett rykte om sig att aldrig kunna kuvas – från det sovjetiska kriget på 1980-talet och framåt har det varit ett starkt fäste för motstånd.
Efter den USA-ledda invasionen och talibanernas fall fick panjshirer tunga ministerposter i den afghanska regeringen. Saleh blev först chef över säkerhetspolisen och sedan vicepresident under Ashraf Ghani.
Nu organiserar han upproret mot det nygamla talibanstyret. Men afghankännaren Anders Fänge, tidigare landschef för Svenska Afghanistankommittén i Kabul, tror inte att Saleh kommer lyckas samla något större motstånd.
– Förra gången panjshirer, och andra folk i norr, slogs mot talibanerna hade de kontroll över hela bakområdet till Panjshirdalen upp mot gränsen till Tadzjikistan och också ut mot gränsen till Pakistan, säger han.
Svårare förutsättningar
Nu kontrolleras de områdena av talibanerna, vilket innebär att dalen är helt omringad. Således skulle en eventuell motståndsrörelse inte förfoga över några transport- och kommunikationsleder till det område den kontrollerar.
– Dessutom måste den totala kollapsen av afghanska armén och regeringsstrukturen ha påverkat invånarna i Panjshirdalen. Jag tror det blir svårt för Saleh och Massoud att mobilisera större truppstyrkor där.
Det utropade motståndet riskerar vidare att utsätta civilbefolkningen i området för stora risker, enligt Fänge.
– Talibanledningen säger visserligen att de inte kommer att genomföra några hämndaktioner, men en del av det de säger får man ta med en eller ett par nypor salt, säger han och fortsätter:
– Om de skulle tänka på hämnd så kommer Panjshirdalen att vara en prioritet för dem. Att Saleh utropar motståndet där är att göra det väldigt svårt för civilbefolkningen.
"Tolererar inga uppror"
Han betonar att de som satt i den politiska ledningen nu återvänder som förlorare, vilket ytterligare försvårar möjligheterna att uppbåda stöd.
– Även om de lyckas så blir det svårt att stå emot talibanerna utan kommunikation och transporter.
Panjshirdalen är omgiven av höga berg och den vanliga ingången är en smal väg, som är lätt att blockera. Men det finns andra vägar där talibanerna lätt kan ta sig in, klargör han.
– Och om de nu får till ett motstånd så kommer givetvis talibanerna att ge sig efter dem. Regimen tolererar inga uppror. Det bästa hade kanske varit att ligga lågt och vänta för att se hur det utvecklar sig. Jag tror att motståndet blir ett platt fall, säger Anders Fänge.