Talibanerna anklagas för massaker

Tretton personer mördades av talibanerna vid byn Kahor i Daikondiprovinsen i Afghanistan den 30 augusti, uppger Amnesty International i en ny rapport.

Talibaner anklagas för att ha utfört en massaker i en by. Arkivbild.

Talibaner anklagas för att ha utfört en massaker i en by. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana

Afghanistan2021-10-05 03:49

Talibanerna ska ha skjutit elva personer ur den tidigare regeringens säkerhetsstyrkor som gett upp, liksom en sjuttonårig flicka och ytterligare en civilperson, alla tillhörande folkgruppen hazarer.

Amnesty – som bygger uppgifterna på videoklipp, fotografier och ögonvittnesuppgifter – säger att det kan röra sig om krigsbrott.

"De här kallblodiga avrättningarna är ytterligare bevis på att talibanerna utför samma fruktansvärda övergrepp som de var ökända för under sitt tidigare styre i Afghanistan", säger Agnès Callamard, Amnestys generalsekreterare.

Enligt rättighetsorganisationens beskrivning av händelsen ska drygt 30 medlemmar ur säkerhetsstyrkan ha förhandlat med talibanerna om att lägga ned sina vapen. När de skulle lämna byn tillsammans med sina familjer fastnade ett fordon, och talibanerna ska ha kommit i kapp dem. Talibanerna ska då ha öppnat eld och dödat flickan. En av soldaterna ur säkerhetsstyrkan ska då ha skjutit tillbaka, och talibanerna ska i sin tur ha skjutit mot de flyende människorna och dödat två soldater. När nio medlemmar ur säkerhetsstyrkorna återigen gav upp, fördes de av talibanerna till en flodbädd där de sköts ihjäl. Det är något oklart hur den andra civila personen ska ha dödats.

Hazarer är den tredje största folkgruppen i Afghanistan, och var förföljda av talibanerna under deras tidigare styre. Amnesty har i en tidigare rapport uppgett att talibaner mördat hazarer i provinsen Ghazni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!