Talibanerna: De ska styra Afghanistan

Det nya talibanstyret i Afghanistan har presenterats. Mulla Mohammad Hassan Akhund blir ny ledare och den nye "inrikesministern" är terrormisstänkt och efterlyst av FBI. Enligt uttalanden på presskonferensen är "regeringen" att betrakta som tillfällig och den ska upprätthålla sharialagar.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid presenterade medlemmar i extremiströrelsens "regering" på en presskonferens i Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid presenterade medlemmar i extremiströrelsens "regering" på en presskonferens i Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen.

Foto: Muhammad Farooq/AP/TT

Afghanistan2021-09-07 10:11

Talibanernas hemlighetsfulla högste ledare Hibatullah Akhundzada lät publicera ett uttalande på engelska efter att delar av den nya afghanska "regeringen" presenterats.

"Jag försäkrar alla landsmän att personerna kommer att arbeta hårt för att upprätthålla islamiska regler och sharialagar i landet", meddelade Hibatullah Akhundzada.

Mulla Hassan Akhund, som får en roll som extremiströrelsen kallar "tillförordnad premiärminister", är inte särskilt känd för omvärlden. Men han har lett talibanernas mäktiga beslutsfattande råd rehbare shura i åratal och var med och grundade talibanrörelsen i Kandahar, skriver tidningen Times of India. Enligt FN har han ryktet om sig att vara "en av de mest effektiva talibanledarna".

Enligt uppgift är det högste ledaren, mulla Haibatullah Akhundzada själv, som föreslagit Akhund för toppositionen.

Leder fruktat nätverk

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt skulle bli högsta politiska ledare, vilket nu alltså inte sker. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum. Han var en av grundarna av talibanrörelsen tidigt 1990-tal. Han greps i Pakistan 2010 och satt i pakistansk fångenskap tills USA såg till att han släpptes 2018.

"Inrikesminister" blir Sirajuddin Haqqani, som även leder det fruktade, terrorstämplade Haqqaninätverket. Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarande över 40 miljoner svenska kronor för information som kan leda till hans gripande.

Vidare utses mulla Yaqoob, som fram till nu varit chef för talibanernas mäktiga militärkommission, till "försvarsminister". Han är son till den mytomspunne, enögde talibangrundaren mulla Omar.

"Inkluderande"

Sedan rörelsen intog Kabul 15 augusti har talibanerna uppgett att man tänker styra landet med mjukare hand än under tiden vid makten 1996–2001. Det nya talibanstyret har lovat att vara mer "inkluderande", men många är oroliga för att det bara är tomma ord.

Mindre protester har synts på flera håll i landet. Två människor dödades och åtta skadades under en demonstration mot talibanerna i staden Herat i nordvästra Afghanistan under tisdagen. En läkare som jobbar på ett sjukhus i staden säger till AFP att "alla var skjutna".

Det har även kommit rapporter om att talibanerna under tisdagen skjutit i luften för att skingra människor som deltog i en demonstration utanför Pakistans ambassad i huvudstaden Kabuls centrala delar.

Kvinnor demonstrerade

Talibanerna uppgav i måndags att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsfästet i landet, Panjshirdalen och talespersonen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att straffas hårt.

Motståndsgruppen NRF har däremot uppgett att uppgifterna är falska och hävdar att motståndet fortsätter.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!