Talibanerna förbjuder kvinnor att resa

Talibanerna har beordrat flygbolag i Afghanistan att avvisa kvinnor om de inte eskorteras av en manlig släkting. Förändringen är en i raden av nygamla regler som talibanstyret har infört.

Afghanska kvinnor i Kabul. Arkivbild.

Afghanska kvinnor i Kabul. Arkivbild.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan2022-03-28 08:40

Kvinnor har sedan tidigare förbjudits att resa längre sträckor på vägarna utan manligt sällskap. Och enligt anställda på flygbolag infördes i torsdags ett nytt förbud som även hindrar kvinnor att flyga själva.

"Inga kvinnor får flyga inrikes eller internationellt utan en manlig släkting", står det i en skriftlig order skickad till flygbolag som AFP tagit del av.

Sedlighetsdepartementet hävdar att ingen sådan order har utfärdats, men flera kvinnor uppges redan ha hindrats att gå på flyg och resebyråer bekräftar att de inte längre säljer biljetter till kvinnor som reser själva.

Stoppades i skolor

Talibanerna, som tog makten i Afghanistan i augusti förra året, har hävdat att de inte längre förtrycker kvinnor så som de gjorde förra gången de styrde landet, mellan 1996 och 2001. Men flera beslut tyder på motsatsen.

I förra veckan skulle flickor tillåtas återvända till skolbänken för första gången på månader. Men det visade sig bara gälla yngre barn. Flickor i motsvarande sjätte årskurs och uppåt skickades på order av talibanstyret hem igen.

Män och kvinnor tillåts också endast besöka allmänna parker under separata dagar.

Hårdför linje vann

Även inom andra områden vrider talibanregimen klockan tillbaka. Förbud mot mobiltelefoner råder på universiteten. Internationella tv-kanaler som BBC på pashto och persiska, liksom utländska dramaserier, släcks nu ner.

Under måndagen sågs medlemmar ur sedlighetsdepartementet stå och beordra manliga anställda som saknar skägg och turban att gå hem. Vissa av dem vet inte när eller om de kan återvända till arbetet, berättar anonyma anställda för nyhetsbyrån AP.

I förra veckan ska talibanledningen ha haft ett möte i Kandahar, där förändringarna beslutats. Enligt källor med insyn i ledarskiktet har den hårdföra ledaren Haibatullah Akhundzadas linje vunnit över det motstånd som finns bland yngre talibaner som inte vågar opponera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!