Talibanerna förbjuder kvinnor på universiteten

Talibanerna förbjuder alla kvinnor att utbilda sig på Afghanistans universitet. Det meddelar ministern för högre utbildning.

Afghanska flickor på en religiös skola i Kabul. På universitet kommer de dock inte att får studera längre. Arkivbild.

Afghanska flickor på en religiös skola i Kabul. På universitet kommer de dock inte att får studera längre. Arkivbild.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Afghanistan2022-12-20 18:13

Ministern Neda Mohammad Nadim kommer med beslutet i ett brev som skickats till landets myndigheter och privata universitet.

"Ni informeras alla om att implementera den nämnda ordern om att avbryta utbildningen av kvinnor", skriver han.

En talesperson för departementet bekräftar ordern för nyhetsbyrån AFP.

FN och USA fördömer

Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, säger på en presskonferens att beslutet är "ytterligare ett brutet löfte".

– Det är ännu ett mycket oroande steg och det är svårt att se hur landet ska kunna utvecklas och ta itu med alla de utmaningar det redan har utan att kvinnor aktivt deltar i det aktiva arbetet och utan att kvinnor utbildas, säger han enligt spanska Efe.

Även USA fördömer beslutet, i "starkast möjliga ordalag", säger utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

– Talibanerna måste inse att det här beslutet kommer att föra med sig konkreta kostnader för dem, säger han.

Stramar åt friheten

De flesta tonårsflickor i Afghanistan har inte satt sin fot i en skola sedan talibanerna tog makten i augusti i fjol. Inledningsvis kunde yngre flickor gå i skolan, men sedan mars i år har bara ett fåtal skolor för flickor kunnat hålla öppet.

Så sent som för två veckor sedan meddelade dock talibanerna att flickor i 31 av landets 34 provinser skulle få göra ett prov för att få sin studentexamen, trots att de bannlysts från klassrummen.

Talibanerna hade då antytt att de som klarar studentexamen kan ansöka till högre studier.

Sedan talibanernas maktövertagande har kvinnors rättigheter steg för steg stramats åt. Kvinnor har tvingats att bära heltäckande klädsel och förbjudits att besöka parker, gym och nöjesparker. De får heller inte resa längre sträckor utan manligt sällskap. Många har tvingats sluta förvärvsarbeta.

Fakta: Kvinnors rättigheter i Afghanistan

Afghanistan har länge räknats som ett av världens farligaste länder för kvinnor. Utbrett sexuellt och fysiskt våld, väpnade konflikter, könsstympning och brist på sjukvård och utbildning hotar allvarligt kvinnors hälsa och liv, enligt en undersökning av amerikanska Thomson Reuters Foundation från 2019.

24 procent av landets kvinnor är läskunniga, och bara 13 procent yrkesarbetar. 87 procent uppger att de någon gång har drabbats av könsrelaterat våld.

När talibanernas första styre kollapsade 2001 förbättrades situationen så sakteliga under flera år då fler flickor fick gå i skola och mödradödligheten minskade. Fler kvinnor tog också plats i beslutande organ.

Men sedan talibanerna kom åter till makten 2021 har utvecklingen vänt på de flesta områden. Kvinnor inom statlig förvaltning har avskedats, flickor måste sluta skolan efter lågstadiet och kvinnor som protesterar mot inskränkningarna trakasseras och grips. Kvinnor får inte längre resa utan manlig ledsagare utanför sin hemort. I maj i år kom därtill påbudet att kvinnor måste klä sig heltäckande – även ansiktet måste döljas – på offentlig plats. Talibanstyret förordar åter burka.

Källor: UI, Sida, UN Women, Svenska Afghanistankommittén, Världsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!