Talibanerna: Panjshirdalen har fallit

Talibanerna säger sig ha tagit kontroll över det sista motståndsfästet, Panjshirdalen. Men gerillagruppen NRF säger att beskedet är falskt, och manar till "nationellt uppror".

Webbkarta

Webbkarta

Foto: Johan Hallnäs/TT

Afghanistan2021-09-06 07:03

Efter västmakternas militära uttåg i augusti var Panjshirdalen "den flyende fiendens" sista fäste, som talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid uttrycker det på en presskonferens, rapporterar medier från Kabul. Han hävdar att motståndarna gett "negativa svar" när talibanerna försökt förhandla.

Som bevis för talibanernas segerbesked sprids en video som visar när talibanflaggan hissas i provinshuvudstaden Bazarak.

"Är på plats"

NRF, engelskspråkig förkortning för National Resistance Front, hävdar dock att motståndet fortsätter. "Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen", heter det i ett Twitter-inlägg.

Rörelsen har också lagt ut ett inspelat uttalande från ledaren Ahmad Massoud där han manar anhängare, inne i och utanför Afghanistan, till ett "nationellt uppror". Det framgår dock inte var han själv befinner sig – enligt talibanerna florerar det uppgifter om att han och den allierade tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh har flytt landet.

Tidigare erkände motståndsstyrkorna stora förluster, och föreslog eldupphör i Panjshir. Under söndagen kom även förslag om förhandlingar med talibanerna "för att nå bestående fred", men dessa verkar alltså inte ha blivit av.

På måndagens presskonferens uttrycker Mujahid det å ena sidan som att tidigare regeringssoldater är välkomna i talibanernas led.

– De afghanska styrkor som utbildats under de senaste 20 åren kommer att ombes att återinträda i säkerhetsstyrkorna sida vid sida med talibaner.

"En del teknikaliteter"

Å andra sidan är tonläget skoningslöst mot dem som gör motstånd.

– Den som försöker starta ett uppror kommer att slås ned hårt. Vi kommer inte att tillåta något mer sådant.

Efter blixtövertagandet av makten i augusti har talibanerna antagits vilja etablera sitt styre som legitimt i omvärldens ögon. Men vem som egentligen ska göra vad i Afghanistans nya ledning har inte presenterats. Mujahid säger att alla beslut om olika ministerroller har fattats.

– Vi kommer att tillkännage den nya regeringen så fort en del teknikaliteter har lösts, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

På måndagskvällen anlände USA:s utrikesminister Antony Blinken i Doha i Qatar för att där tacka för stödet när amerikanska medborgare och afghaner som jobbat för USA evakuerats ur Afghanistan.

På måndagen evakuerades för första gången en grupp amerikanska medborgare – fyra personer – landvägen ut ur Afghanistan. Vilket land de fyra evakuerats till har inte avslöjats av USA:s UD.

Blinken väntas också söka en gemensam strategi med Qatar om hur länderna ska förhålla sig till det talibanska maktövertagandet och det faktum att rörelsen hävdar att man också tagit över den mytomspunna dalen.

"Panjshirs lejon"

Panjshirdalen kan översättas "de fem lejonens dal", och blev legendarisk för sitt hårda motstånd under Sovjetockupationen på 1980-talet och sedan talibanernas första styre 1996–2001. Krigsherren Ahmad Shah Massoud kallades för Panjshirs lejon.

Den Ahmad Massoud som nu leder det militära motståndet är "lejonets" son. Han är alltså allierad med Amrullah Saleh från den förra regeringen. Saleh ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashraf Ghanis dramatiska flykt utomlands.

Milismän inom Ahmad Massouds styrkor i Panjshir. Bilden är från slutet av augusti.
Milismän inom Ahmad Massouds styrkor i Panjshir. Bilden är från slutet av augusti.
Fakta: Berömd dalgång

Panjshir är en bildskön dalgång i Hindu Kush-bergen. Trots att dess södra ände ligger mindre än tio mil från Kabul är dalen isolerad, svår att nå och därför även svår att erövra militärt.

Det har gett Panjshir en mytomspunnen status i Afghanistan. När milisledaren Ahmad Shah Massouds styrkor under 80- och 90-talen till och med stod emot Sovjetunionens och talibanernas påkostade och blodiga offensiver spred sig ryktet även internationellt.

Ahmad Shah Massoud mördades på ett uppseendeväckande sätt några dagar innan 11 september-dåden 2001. Ett filmteam som skulle träffa honom visade sig komma från al-Qaida, terrorgruppen som är allierad med talibanerna. En bomb var gömd i en videokamera, och i stället för att bli intervjuad sprängdes Massoud ihjäl.

Hur mycket som återstår av hans motstånd i dag är oklart. De obekräftade rapporter som kommer från dalen har talat om några hundra dåligt utrustade milismän. Den nuvarande ledaren Ahmad Massoud den yngre har i amerikanska medier vädjat att rörelsen National Resistance Front (NRF) måste få militärt stöd utifrån.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!