Mardrömsrapporterna har under det senaste halvåret kommit från flera olika källor på plats i Afghanistan: Allt fler familjer tvingas sälja ett barn, för att ha råd att mata de andra.
Talibanernas maktövertagande i augusti 2021 satte punkt för ett 20 år långt krig i Afghanistan. Men den brutala och kvinnofientliga fundamentaliströrelsens styre är omtvistat och långt ifrån accepterat, vilket från omvärldens håll har inneburit sanktioner och frysta tillgångar i miljardklassen. För ett land vars beroende av internationellt stöd sträcker sig tillbaka till 1800-talet har det ekonomiska tillbakadragandet från landet inneburit katastrof.
Säljer döttrar till giftermål
– Vi har aldrig sett ett lands situation bli så mycket sämre på så kort tid, säger Vicki Aken, Afghanistanchef för organisationen International Rescue Committee (IRC).
Hon har själv träffat mödrar som tvingats sälja sina döttrar in i äktenskap för att ha råd med mat och bränsle att värma resten av familjen med under den iskalla vintern.
– Om jag får höra det direkt från mammorna kan du tänka dig hur vanligt förekommande det är.
Enligt FN väntas 97 procent av befolkningen leva under fattigdomsgränsen inom några månader. Den ekonomiska instabiliteten har förvärrats ytterligare av att Afghanistan drabbats av den värsta torkan på 27 år.
Ingen mat för dagen
Mer än hälften av befolkningen, över 22 miljoner människor, saknar enligt FN:s livsmedelsprogram WFP tillgång till mat för dagen och en miljon barn riskerar akut undernäring.
– Vi måste också se den långsiktiga effekten för barn som blir undernärda, det påverkar deras fysiska och kognitiva förmågor, säger Vicki Aken.
Studier visar att barn, särskilt flickor, som lämnar skolbänken sällan återvänder. I Afghanistan stängdes skolorna först på grund av covidpandemin. När talibanerna kom till makten var det oklart om flickor skulle fortsätta undervisas. Efter det afghanska nyåret, i mars, har talibanerna dock sagt att alla ska få gå i skolan.
Vid makten trots sanktioner
Men Vicki Aken är osäker på om det kommer att hjälpa, när den skenande fattigdomen redan lett till att flickor säljs, gifts bort i unga åldrar eller tvingas hjälpa till med hushållsförsörjningen. En hel generation flickor riskerar att gå förlorad, säger hon.
– Om flickorna inte återvänder till skolorna i mars kommer det inte att vara på grund av talibanerna utan på grund av omvärldens sanktioner som hindrar lärare från att få betalt och skolor från att öppnas.
Afghanska tillgångar värda flera miljarder amerikanska dollar hålls också frysta i andra länder.
– Jag vill inte framstå som förespråkare för talibanerna, men de har varit belagda med sanktioner i över 20 år och är fortfarande verksamma. Det internationella samfundet måste fundera på vilka det är som faktiskt kommer till skada, säger Vicki Aken.