UNHCR uppmanar grannarna att ta emot afghaner

"Håll gränserna öppna". Den uppmaningen riktar FN:s flyktingorgan UNHCR till Afghanistans grannländer i ljuset av att den hårdföra talibanrörelsen intar allt fler provinshuvudstäder.

Gränsövergången Chaman mellan Pakistan och Afghanistan.

Gränsövergången Chaman mellan Pakistan och Afghanistan.

Foto: Jafar Khan/AP/TT

Afghanistan2021-08-13 11:33

– Vi är särskilt bekymrade över konfliktens följder för kvinnor och barn. Runt 80 procent av de närmare 250 000 civila som drivits på flykt sedan slutet av maj är kvinnor och barn, säger UNHCR:s talesperson Shabia Mantoo.

Flyktingorganet säger sig stå redo att hjälpa nationella myndigheter trappa upp humanitära insatser där det behövs och uppmanar Afghanistans grannländer att hålla gränserna öppna. De är Pakistan och Kina i öst, Iran och Turkmenistan i väst samt Uzbekistan och Tadzjikistan i norr.

Innan talibanerna inledde sin offensiv hade det krigshärjade Afghanistan omkring 2,9 miljoner internflyktingar. Sedan början av året har de ökat med 400 000, enligt UNHCR. Många har flytt till huvudstaden Kabul, som fortfarande hålls av centralregeringen.

Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP råder parallellt "ganska allvarlig" matbrist i Afghanistan och läget ser ut att förvärras. En talesperson säger att situationen uppvisar alla kännetecken på en stundande humanitär katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!